Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Представете си, че сте жител на село Киреево, община Макреш. Съдбата ви е изпратила да живеете в най-бедния регион на България. Познавате всички свои съселяни, та вие всичко на всичко сте 144 човека. След няколко месеца ще имате право да си изберете и сами кмета, а не отново общината да изпрати някого. Ще има кандидати, кампания, но разменените думи в кръчмата или на пейките пред оградите ще са достатъчни, за да сте наясно с настроенията и да очаквате изборния ден само формално да даде властта на вашия любимец. Вечерта обаче комисията брои бюлетините и... изненада!

Как ще стане това ли? Стотината човека, които редовно гласувате, отново ще сте дали гласа си. И ако всички си харесвате Пешо за кмет, Пешо наистина ще има стотина гласа. В урната обаче ще има още 150 гласа. За Гошо. Честито на Гошо!

Сега си представете, че в изборната неделя вечерта още десетки, а може би и стотици, Гошо-вци спечелят властта, въпреки че навсякъде привържениците им се броят на пръсти. Само от началото на тази година в село Киреево са регистрирани по настоящ адрес 155 човека. Това е повече от населението.

На стотици километри от Киреево се намира село Падина, община Девня. Тук хората не живеят чак толкова бедно, колкото във Видинска област. Пак се познават помежду си – населението е 233-ма човека. И в Падина хората ще гласуват за кмет на своето село. И в Падина само от началото на годината са направени нови 227 регистрации по настоящ адрес. И в Падина в изборната нощ ще бъдат неприятно изненадани от резултата.

Така ще бъде и в Горно Камарци, община Горна Малина, Софийско. Там живеят 217 души, новите регистрации са 206. За Тошевци, община Грамада, чухте ли вече? Там новите регистрации са два пъти повече от населението – 125 жители срещу 251 нопоявили се на хартия. Кой ще победи на изборите?

И изобщо не е задължително новите регистрации да са повече от вас, за да ви откраднат изборите. В Богданов дол, община Перник, живеят 429 души, а новите регистрации са 176. На пръв поглед това е по-малко от половината, но тази бройка е напълно достатъчна за насочване на резултата в желана от някого от посока. В Драгоево, Първомай, има 180 нови при население 300. В Бяло поле, Ружинци, има 127 нови при население 824. В Николаево, Плевен, има 115 нови при население 624, в Ковачевци, Самоков има 183 нови при население 412...

От началото на годината новите регистрации по настоящ адрес са 94 788, докато миналата година са били 57 005. Разликата е, че тази есен има избори. Тези почти 40 хиляди души са готови да ви откраднат изборите. Да дойдат до вашето село, да гласуват за минути, да си заминат обратно откъдето са дошли, а който е организирал всичко това, да ви открадне кметството.

От няколко дни информацията за кражбата е пред очите ни. Порталът за отворени данни на правителството публикува абсолютно всички регистрации по общини и населени места във формат, удобен за обработка. Всеки може да провер всичко, да сравнява, да прави справки, да анализира. Четири дни след като данните бяха отворени и три дни след като Институтът за развитие на публичната среда представи първия анализ, все едно нищо не се е случило.

Рейтинговите телевизионни програми през уикенда, където говорещи глави говорят за какво ли не, пропуснаха темата за разкритата кражба. Отделните случаи бяха интересни, цялата картина обаче не интересува никого. Политическите сили не пропуснаха да се повайкат, че токът ще поскъпне, ама те не искали, но не забелязаха разкритата кражба. Няма декларации, няма извънредни пресконференции, няма гневни фейсбук статуси. Тук-там по някоя медийна публикация, предимно в интернет и... продължаваме напред.

Публикуваните данни обаче ще се върнат като бумеранг срещу криещите се от тях. Хората в споменатите, а и в още стотици села, ще разберат, че някой планира да ги ограби. Ще помнят, че партиите не са ги предупредили. Ще свържат две и две, за да проумеят, че най-големите медии не са се поинтересували от тях. И рано или късно ще знаят, че подготвяната кражба е била известна на не малко хора, но те са решили да им я спестят.

Нямам отговор на въпроса защо се мълчи. Дали е просто липса на навик да се четат огромни файлове с много данни. Дали е неспособност да се различи кражбата на фона на числата. Дали е заинтересованост по темата да не се говори системно, а само спорадично. Дали е страх, че свикнеш ли хората да изискват и четат информация, може да изпуснеш контрола... Наистина не знам.

Знам само, че кражбата е пред очите ни и кметове, прокурори и медии имат какво да свършат, за да извадят от играта крадците. Поне тези, които виждаме.

П.П.

Окръжната прокуратура във Видин извърши проверки на новите регистрации. В Тошевци заличи 60 регистрации. А останалите 191?

Ключови думи

Коментари

Атанас

Браво, Бедров! Въпросът с медийното мълчание е риторичен. Всички знаем как те се държат на колене.

Дайте ми пари, цигани и 100% мажоритарна система и аз ще ви напъля целия парламент с която поискате партия.

Пепи

Вижте Любимец, Любимец вижте. Примерно село Белица. И кой му пука че изборите вече са спечелени

И аз нямам отговор на въпроса защо се мълчи. От протестна мрежа какво казаха? Защо мълчат? А не тръгна ли всичко от едно телевизионно разследване? И спря дотам.

някой беше писал за 'келеметата'...ще мълчат я.

хаха

Саше, много си тъп. :)))) Прочети статията пак.

Наблюдаваме "безкористно" преселение...всички медии го констатираха!, ама защо Гошо или Мехмед отидоха в ГРАО, попълниха си декларацията /и тази за децата/, платиха си таксата,пътните и т.н ....кой им даде парите на тези хиляди съвестни граждани да се преселят в любимото си място за живеене?....що темата за парите на партиите не се обсъжда вече, а Бедров?!

кучето си лае,кервана си върви.и пет ката да им го нахака човек,пак им е малко на Избраниците.кой ли ги избира...?

итака

ами той затова керванът е стигнал до под кривата круша...

БАЦЕ

ИВАНЕ УВАЖАВАХ ТЕ ДОКАТО НЕ МУ ПРИСТАНА НА МУТРАТА,НЕ ЧЕ НЕ СИ ПРАВ И СЕГА АМААА

zakkwylde

Абцелютно, Бедров! Свободата на придвижване и свободното заселване е една отживелица и маргинална ценност от ранно европейско време. Днес на мода отново са затворените граници, оградите и преброяването на дивите зайци. Затова трябва да се върне, жителството, домовите книги и милиционерските проверки по къщите. Ама ха!

Деян

Простак ненагледен! Когато със свободата на предвижване се злоупотребява с цел да бъде подменен вотът на коренните жители, това е подлост.

мони

До преди няколко години в Северо-западна България/крепост на комунистите / и чистия запад /спомнете си Кюстендил/ нямаше нито един глас за ДПС+Ковачки + дудука и други дружини на Мафията!

до БАЦЕ

Бедров не е "пристанал" на "мутрата", а дойде в съзнание и стана.... обективен. Това е, което кара мръсно червените, глупаво сините и преди всичко агресивно тъпите да вият като вълци на пълна луна. Не може да се правим, че чуваме Шопен, нали?........П.П Големите букви издават безсилие, злоба или импотентност. В най-честия случай и трите!

Yoan

Тогава за какъв "чеп" (да не пиша друга дума) да гласуваме?

Сопата

Гласуаме, ама по неправилен начин. Ако най-напред се удари една яка сопа и едни павета на досега управлявалите - ей така за хастар, то върху хастара лесно хващат дикиш истински избори, стига да не избираме измежду досегашните...

Мари

Добре де, аз сигурно съм много тъпа, но не мога да разбера - трези новорегистрирани откъде са се взели? Нали живеят на друго място и като си променят регистрацията не могат да гласуват в действителното си населено място, за техен кмет? Все едно аз да отида да гласувам за кмет на Павликени (примерно), вместо да гласувам за кмет на София. Или всички тези са незаконните цигани по селата, на които не им дреме кой е кмета?

Взимате си няколкостотин обитатели на гето в голям град,където техния глас има почти нищожна тежест и ги регистрирате в села и паланки,където те ще са изборното мнозинството.Един глас в София е почти нищо,но на миналите избори 400 гласа от Видин вкараха депутат от ДПС.

чудо голямо,

че в някакво си село/и аз съм селянин/вместо Пешо,щял да е Гошо.А,забравих,там ще се наливат милиони,милиарди евро пари.бля,бля.

ДПС консолидира и легализира електората си по места. Бас ловя, че тия всичките, дето се пререгистрират или по-точно се регистрират за първи път, са мангали.

непознат

Системата е простичка. Там, където определена политическа партия има превес или няма/в големите населени места/ и разчита, че ще спечели или пък няма такъв шанс праща хората си по малките села. Защото в малко нас.място по-лесно се печели с малко хора/виж статията/.

до Мари

Става дума за пари, които са по програмата за развитие на селските райони и са доста. ДПС и БСП "трансферират" хора от едно село в друго, за да имат сигурни избиратели, кметът да е техен и да си осигурят ресурси. Безпаричие ги налегна и са побеснели. Пример: село Чавдар има кмет три мандата от БСП. Някакъв дядка, бившо комунистическо величие. За 12 години са "усвоени" 12 милиона! европейски пари, за да бъде направен центъра на селото по европейски тертип. Там живеят 1000 човека. Има само 26 деца. Това е все едно да направиш златна катерушка в старчески дом. Парите са похарчени законно, но напълно безцелно. Център прекрасен, но няма работа, няма и млади хора. Настрана кой е строил, чии фирми, на какви цени. Значи излиза по един милион на година, който все едно е похарчен за скоростна отсечка на път без изход! И ДПС "построи" екопътечка за половин милион в едно родопско село, в което живеят само старци. Реално цената на "съоръжението" не е повече от 50 000 лв.! Бившите комунисти и турските им авери знаят само едно - много скъпо и безмислено, но с железни комисионни! Около и над 50%!

Цецка Бончина

Кметът в родното ми село Гаганица е трети мандат на власт, издигнат е от БСП, но съсипа селото и не е усвоил в полза на земляците и селището нито лев от т. н. европейски средства! Продължава да го съсипва и досега, при новите управляващи, защото винаги следва "победителите", но никой не му търси сметка, защото има интерес от безобразията, които очевидно се споделят между него и силните на деня! Всеки има интерес от подобно манипулируемо, алчно и ограничено интелектуално съществно!!! В България подобни "качества" са завидни и полезни, очевадно!

DUDA

DOKATO MADRITE SE NAMADRULAT -LUDITE CE NALUDUVAT- STIGA PRHO I GOHO NAMERETE IM CAKATA SPITE I MNOGO PRIKAZVATE ZATOVA HTE LAPATE MUHITE !!!

error

Имам предложение,накарайте всички тези така наречени заселници или както там се наричат да платят местни данъци и такси както се полага по закон,да си извадят нови лични карти с новата адресна регистрация и предполагам,че цялото това упражнение ще стане абсолютно безпредметно след като ще трябва да се платят сума пари за тези неща.

nadya

В Белгия, след като се регистрираш в нов квартал, до две седмици идва полицай да провери дали наистина регистрираните лица живеят на този адрес, и дали стаите са достатъчно. Следва задължителна актуализация на адреса в личната карта и съответно писмата от данъчните и глобите, автоматично идват на новия адрес. Такива мерки лесно могат да се въведат и в БГ, но управляващите нямат интерес..

Напълно съм съглаен, голям проблем,но е ясно защо не ни го казват, но ми е по-интерено, след като взеха 16 млрд. говорят , че пак няма пари..........

Atanas

FYI: Goliama chast ot tezi 16.000.000.000 (basi kolko mnogo nuli!) otidoha za pogasiawane na star borch, koito naprawi Milen Welchev - dokato beshe ministur na finansite pri Koburga. Togawa toi zameni brady obligacii (Brady Bonds) za Ewro obligacii, koeto dokara na durjawata okolo 10.000.000.000 dopulnitelen dulg, chiito padej se pada tezi dni (ama dali triabwashe wsichko da se wurne nakup ne pomnia). Sega Welchev e nachalnik i bai-guzar, a prokuraturata mulchi. Sushto kakto shte mulchi i za prestupleniata, koito Boko tikwata sega izwurshwa. Weroiatno e pribral ne malka chast ot tezi 16 miliarda. Wseki uspeshen sreden i edur businessman znae, che triabwa da se otchita na GERB. Inache zapochwat problemite. Terminal 1,2 ili koito tam da e. Towa e spasenieto. (Prostete za shliokawicata, ama niamam BG klawiatura w ofisa)

Коментатор

Иван, какво си искал да кажеш с тази дописка, която е изпъстрена с цифри и... нищо друго?

алекс

ЧЕ СИ ТЪППППППППППППП?

Към "До Мари" Най-после някой да каже истината за проектите в с.Чавдар,защото където погледнеш всички хвалят кмета колко бил креативен.

Многократно ми се случва когато кажа някаква неудобна истина да настъпи пълна тишина и после да се продължи по друга тема. Не знам защо? Сигурно това е добре познат прийом на пропагандата.

пропуснах да напиша името си - Мария Милкова

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.