КОЙ стартира обвинението срещу генерал Шивиков и ЗАЩО? Това, че Митко Шивиков е един от най-добрите ни и млади генерали е безспорно - отбеляза го командирът на Сухопътни войски, колегите му, Министър Ненчев - само Началника на отбраната не съм чул, което е доста странно - затова е най-висшият военен, за да защитава честта на военните.

Дали причината не е номинацията му за Национален военен представител в Съюзното командване по операциите, особено сега, когато бързо се развива Планът за готовност, толкова важен за Източна Европа и България в частност?

Един достоен и подготвен генерал с авторитет в Монс би позиционирал България много добре. Ако целта е да се попречи на България да бъде представена от генерал с реален команден и боен опит, то въпросът е дори по-сериозен.

Колко генерали са командвали плътна бригада? Колко генерали са командвали контингент в Ирак или Афганистан?

Съдебната система и прокуратурата, като част от нея, са независими, но ДАНС е подчинена на правителството и дано даде отговор на въпроса дали това е просто битова кампания да се очерни един от генералите, гордост за Българската армия, да се очерни армията или има по-сериозни причини да се отслаби позицията на България в НАТО и в реализирането на Плана за готовност.

А иначе, наистина най-важното е генерал Шивиков и други достойни офицери като него да служат в Българската армия по-дълго, да се развиват и да напомнят с примера си, че достойнството, честта, професионализмът имат значение и ги има в България, има ги в армията - колкото и да се опитват да ни смачкат слуги на имперски амбиции.

Когато падна първият голям сняг и закъсаха хора в Стара планина - 61-ва бригада ги спаси. Когато гръмна складът в Горни Лом, безпилотните самолети на 61-ва бригада дадоха картина за ситуацията след пребазиране през нощта от Казанлък. Всеки ден чрез Съвместното командване на силите армията помага, когато никой друг в България не може да се справи.

Толкова ли е трудно да се разбере, че без Българската армия и без интеграцията ни в НАТО ще е доста трудно да има България, а без хора като Митко Шивиков трудно ще има силна Българска армия и добро позициониране в НАТО.

Тези, които атакуват ген. Шивиков, определено разбират горното и затова действат - дано българите успеем да защитим достойните си генерали и армията, за да я има и просперира България!

------

* Коментарът на бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов е от профила му във фейсбук. Публикуваме го с негово разрешение.