Каменоделците на гробищата в София се събраха на протест пред общината в София.

"Искаме да има ред в гробищните паркове. В тях сега вилнеят банди и рекетьори", заяви Димитър Антов, който освен майстор на възпоменателни паметници е и общински съветник от ВМРО в Столична община.

Той и колегите му от сдружението на българските каменоделци обясняват протеста си с желанието си да се "промени статуквото в гробищата"

"Губят гражданите и ние каменоделците, защото не може да упражняваме спокойно професията си. Някой ни яде хляба и разваля мястото, където трябва да работим. Гробищата изглеждат много зле и имаме претенции към общината, че нищо не се прави, за да се промени това. Явно тази тема не е любима на управляващите и те не правят нищо, защото години наред гробищата изглеждат зле", категоричен е общинският съветник.

Според него от провинцията идват банди, които се обявили за каменоделци и нарочно чупят плочите и след това предлагат услугите си на гражданите.

"Когато казахме, че те не са каменоделци и трябва да напуснат, те отвърнаха, че са цигани и за това ги нападаме, но в сдружението ни има много роми, които си вършат перфектно работата. Тези хора събарят паметници и много хора вече са се опарили", разяснява каменоделецът пред БГНЕС.

Антов обясни, че СОС е въвел Наредба за гробищните паркове, която казва, че ако нямаш работилница или квалификация да не можеш да работиш в гробищата.

"Тази наредба е добра, но не виждам как ще се спази. Общината няма механизми, воля и сила да изгони тези, които работят нелегално в гробищните паркове", казва той.

Колегите на общинския съветник също недоволстват.

"Идват клиенти и се оплакват, че стават кражби и вандалщини на гробищата. Нелегалните правят чист рекет", каза Магда Митова, също член на сдружението на българските каменоделци.

Протестиращите пред общината си носеха плакати "Ред, сигурност и законност в гробищните паркове", "Край на рекета и вандализма в гробищните паркове" и "Прекратяване на вандализма и кражбите в гробищните паркове".