Зачестяват сигналите на граждани, които се оплакват, че агенциите за недвижими имоти не са им издали касова бележка или друг счетоводен документ за платените комисиони, съобщиха от Националната агенция за приходите. През последните месеци от НАП отчитат повече сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти.

Според данъчните завишеният брой на оплакванията през последните месеци се дължи най-вероятно на летния сезон, през който се активизират сделките, както и на отчетеното от брашна "раздвижване" на този пазар. От НАП напомнят, че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговци е до 500 лева, а при едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лева до 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат.

По всички сигнали на клиенти от НАП са разпоредили проверки, но досегашната практика показва, че брокерите на недвижими имоти по традиция укриват приходи. Анализ на риска от неотчитане на приходите от посредническа дейност на агенции за недвижими имоти и нерегистрирани брокери сочи, че средногодишната щета за бюджета възлиза на 26,2 млн. лв. а относителния дял на рисковите лица е 83 на сто, изчислили са данъчните.

През 2013 г. НАП е ревизирала 53 лица, при които са установени допълнителни задължения от неплащане на данъци и осигуровки общо за 800 хил. лева. В средата на 2014 г. стартираха нови 390 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци. Ревизиите и проверките продължават и през 2015 г., заради незначителното повлияване в поведението на рисковите лица от бранша, отчетено при оценката на риска през 2014 г.

НАП и Национално сдружение „Недвижими имоти” издадоха информационна брошура, която дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция-посредник, ако са решили да ползват такава. Тя подробно описва и данъчното облагане на доходите от продажба или наем на имот. Дипляната може да бъде видяна в електронен формат на интернет страницата на НАП, а обновяването ѝ предстои.