Тротоарите и малките улички в София също ще почнат да бъдат обновявани.

"Ще започнем следващия месец от тротоарите. През последните години изпълняваме ясна програма, за съжаление не е възможно, 3500 км е дължината на улиците в София, можете да си представите колко магистрали са това," обясни столичната кметица Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя каза още, че се предвиждат 32 километра ремонти на улици тази година и 28 км на тротоарите.

"Тази година продължава реконструкцията на Северен парк, един парк, който беше забравен през годините, от миналата година започнахме реконструкцията на парка, и сега предстои да бъде завършен този етап, с много красиви алеи, детски пощадки, това са 3 милиона лева, инвестирани в този парк.“

Фандъкова обърна особено внимание на строителството.

“Това лято продължаваме с многомащабната строителна програма, за да подобрим инфраструктурата на града. С инвестицията в градския транспорт предстои да пуснем последните от новите 126 автобуса, това са 11 автобуса, които ще бъдат пуснати в следващия месец, и в същото време провеждаме процедура за още 110 нови автобуса. Така че в последните две години подмяната на средствата на градския транспорт са видими,“ каза тя.

По отношение на критиката за лошото състояние на малките улици и тротоари, тя отбеляза, че са се фокусирали първо върху основни пътни артерии като Цариградско и Ботевградско, които преди 5 години са били буквално опасни за шофьорите.

До края на годината ще има общо 80 сгради на детски градини, построени от 2006 г. насам, което са нови места за близо 13 000 деца, похвали се Фандъкова.

Фандъкова коментира и защо се налага такава мащабна реновация на Борисовата градина. Там вече тече конкурс и са избрани 7 финалисти.

"Тук въобще не говорим за строителство, не говорим за ремонт, ремонтът на Борисовата в момента тече. Важно е да кажем, че подробен устройствен план градината не е имала досега, и това е позволило в годините на прехода големи части от градината да се завземат от частни интереси. Всъщност целта на плана не е да застрояваме, а напротив, да приобщим тези територии, или поне част от тях, към територията на градината, и те да останат за градината. Борисовата градина е в голямата си част паметник на градинското и парковото изкуство, така че моята, лична, като кмет е че тя трябва да остане във вида, в който е проектирана, разбира се да се ремонтира, реставрира, да е по-приятна за разходка. Нашата амбиция е да се опитаме наистина да върнем част от това, което е загубено в годините, и със сигурност не е в интерес на много хора, затова има и много спекулации по тази тема."