Едно съобщение на сайта на община Нова Загора предизвика коментари в социалните мрежи: "Във връзка със зачестилите катастрофи със смъртни случаи на територията на общината, кметът Николай Грозев разпореди главните пътища в новозагорско да бъдат поръсени с 50 кг захар...Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание, според което, ако пътищата се поръсят със захар, това ще прогони злата прокоба." В тази връзка потърсихме за коментар кмета на Нова Загора Николай Грозев, който преди години е работил като автоинструктор. 

- Г-н Грозев, видях в социалните мрежи съобщение за ваши действия след няколко тежки пътни инцидента в общината...

- А, където ръсихме със захар ли вчера?

- Да, какви точно са тези мерки, които сте предприели?

- Понеже тук преди десетина дни се убиха две полицайчета около Нова Загора – това е едната катастрофа. Другата – три новозагорчета катастрофираха в старозагорско, двете починаха, а едното се оправя едвам-едва. Има катастрофи с убийства, а е нямало досега такива.

Четох, че навремето баба Ванга и някои други са казвали, че така като се поръсят пътищата със захар и тая зла поличба да изчезне. От такава гледна точка помолих домакинката на общината да купи 50 кг захар и всички пътища от Нова Загора към Твърдица, от Нова Загора към Русе, от Нова Загора към ТЕЦ2, към Раднево, към Стара Загора, към Сливен – всички ги поръсиха със захар. Ей така, поверие народно.

- Това не е ли суеверие? Не е ли по-добре реални мерки да се вземат?

Реални мерки в какъв смисъл?

Не знам какви са конкретните причини, но ако има проблем с настилката, с маркировка, с контрол на движението... в тази посока?

Катастрофите не са станали от такива причини. На магистралата си има маркировка, има си всичко. Просто някаква такава прокоба, че катастрофират. Както са карали, изведнъж предната кола заобикаля спрял камион или нещо и те се набиват в него. То не е до пътната обстановка.

Общо взето пътищата на територията на нашата община са добре поддържани. Просто като поверие, да го прогоним.

- Това е поверие от вашия регион ли, защото аз не съм чувал за него?

- Четох и ми го показаха, че навремето баба Ванга е казала такива неща да се правят. И от там ми дойде на ума. Ставали са много катастрофи там в района на Симитли, към Петрич надолу, в Кресненското дефиле. И за това ми казаха.

- А това мислите ли, че ще помогне?

Е, това е поверие все пак. Нека да го направим, нищо не ни коства 50 кг захар да вземем и да поръсим по пътищата. Дано мъничко помогне и това.

Обсъдихте ли го с ваши колеги или с Общинския съвет?

- Ами! С кого да го обсъждам, то няма какво да се обсъжда. Смятам, че безопасността на движението – откъдето и с каквото може, трябва да се работи по този въпрос. Но ако хората нямат манталитета да спазват ограниченията, да спазват Правилника за движение по пътищата, е много трудно с такива неща да ги предотвратиш катастрофите. Но все пак е нещичко.