СИМОНА РУСЕВА

Германската канцлерка Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин днес положиха венец пред Паметника на Незнайния воин край стените на Кремъл. Германски и руски тв канали предаваха церемонията на живо.

Военен оркестър изпълни химните на Германия и Русия, както и войнишки траурен марш.

Това стана ден след вчерашния внушителен военен парад в Москва по повод 70 години от края на Втората световна война. Меркел, както и много световни лидери, предимно на държави от ЕС, но и президентът на САЩ Барак Обама, отказаха да присъстват на събитието поради горещия конфликт в Украйна.

С днешното полагане на венец канцлерката даде недвусмислен сигнал, че Германия скланя глава пред милионите жертви по времето на безумието на нацизма, като отдава и заслуженото на Съветската армия, допринесла значително за разгрома на фашизма.

След като положиха венеца, Меркел и Путин се упътиха пеш за Кремъл. Те разговаряха без преводач. Президентът знае перфектен немски, канцлерката говори руски.

Вече в Кремъл Меркел заяви пред журналисти:

“Ние се прекланяме пред жертвите. От горчив опит извлякохме поука да преодоляваме трудни ситуации, такава имаме и днес (конфликтът в Украйна – бел. ред.), с мирни и дипломатически средства. Ето защо е добре, че имаме възможност да говорим и за териториалната цялост на Украйна.”

Путин също призова за бързо решаване на проблемите между Русия и Германия:

“Колкото по-бързо те престанат да се отразяват негативно на отношенията ни, толкова по-добре.”

След кратките си изявления гостенката и домакинът й се отправиха на обяд в тесен кръг. След това се очаква Ангела Меркел и Владимир Путин да дадат изявления.