Влизането на частен съдебен изпълнител в TV 7, придружен от много полиция, стана повод за лавина от коментари в медиите и в социалните мрежи. Реакциите бяха нееднозначни.

"Намирам за крайно неприемливо подобно отношение към медията и работата на журналистите. Свободата на словото и върховенството на закона са над всичко в България. Безнаказани не трябва да има и законът трябва да важи за всички", написа  във фейсбук вицепремиерът Меглена Кунева.

От БСП обявиха случилото се за "притеснително риалити".

"С внимание следим случващото се в ТВ7. През целия ден сме свидетели на едно притеснително риалити, в което се сблъскват частни съдебни изпълнители с полицейска охрана, от една страна, и журналисти и телевизионери, от друга. Не може да знаем кой крив и кой прав в спора между синдиците и медията. Но във всеки случай не това е начинът", коментира в пресъобщение говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

"Терористична организация ли е TV7, за да се нахлува с качулки?! Това ли е отмъщението на Борисов за Костинброд и бюлетините?! Заедно сме с всички журналисти от медията! Току-що сигнализирах Асоциация на европейските журналисти", написа във фейсбук евродепутатката Илияна Йотова.

Друг евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО се присъдини към възмушението като съобщи, че е информирал всички медии в Европейския парламент за днешните скандали около TV7. Според него повечето от тях не можели дори да повярват, че е възможно да се случи нещо подобно.

"Преведохме материалите и репортажите, изпратих ги на всички колеги от всички групи, започват да пристигат отговори, моите сътрудници обикалят всички пресцентрове на всички акредитирани медии в Европейския парламент", каза Джамбазки в ефира на TV7. "Това, което ме мотивира, е изключителната арогантност и бруталност на това поведение. Не мога да си представя в моята държава по време на новини да преминават през студио униформени полицаи”, допълни Джамбазки.

От партията на Бареков "се втрещиха"

"Втрещени сме от начина, по който се тълкуват и прилагат законите, и от действията на длъжностните лица по случая с ТV7", заявиха в пресъобщение от БДЦ. "Недопустимо е спрямо български граждани и национална медия да се действа по подобен начин, независимо от ситуацията и заинтересованите страни. Крайно време е служители на реда и длъжностни лица да престанат да се отнасят с бизнеса и с гражданите на България, с презумпция за виновност", допълват от партията на Николай Бареков, някогашен директор на телевизията.

Прецедент, който ще има европейски прочит

"Влизането в ТV7 е лош знак. Не е редно по този начин да се решават медийни проблеми. Във всички случаи ще има разсъждения по темата за свободата на медиите в България", коментира Румен Петков (АБВ). Според него "това е прецедент, който ще има своя европейски прочит и той ще бъде строго негативен за страната ни".

Когато се разпада империя, има много косвени жертви

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев не беше така дипломатичен в коментара си и с присъстващата си откровеност припомни добре известен факт.

"ТВ7 беше част от империята "Кой", заяви в ефира на БНТ Методи Андреев. Той добави, че "когато се разпада империя, има много косвени жертви".

Според Андреев има паричен иск към телевизията и трябва да се защитят интересите и на държавата, и на работещите в медията, тъй като истински виновни са началниците на TV7, а не работещите там. "Николай Бареков трябва да излезе пред обществото и да защити хората, които той е назначил и които в момента страдат от неговите решения", смята Андреев.

Доста по-отрезвяващи и нюансирани бяха коментарите във фейсбук за случилото се на интелектуалци и анализатори.

Стилът "ГЕРБ" добави елемент на театралност и полицейщина

"Ако държавна институция иска да вземе дадена телевизия, за да възстанови някакви загубени пари, тя би я взела работеща - с журналистите, програмата, клиентите. Ако обаче някой частен играч иска да я купи на безценица, той ще направи друго - първо ще я опозори и съсипе. Този сериал гледахме през целия преход - и със заводите, и с тракторите, и с паметниците на културата. Стилът ГЕРБ добавя само един неповторим елемент на театралност и полицейщина: падни-легни". Това коментира във фейсбук културологът Ивайло Дичев.

"Впрочем много бих се радвал, ако някой ден полицията нахлуе в някоя медия заради расистко изказване, груба клевета, манипулация на пазари или избори. Тук обаче става дума просто за едни пари", допълва Дичев.

Да не се отказваме от свободата на словото, дори и паметта да ни напомня неща, които се разминават с добрия ни вкус

"Все си мисля, че свободата на словото е безусловна ценност, която демократичното общество трябва да отстоява. Не можем да отстояваме само свободата на онова слово, което ни устройва или което оценяваме за вярно, точно, правилно, етично, нравствено, почтено. Затова, според мен, не бива да се отказваме да защитаваме свободата на словото, само защото паметта ни напомня разни неща, които се разминават с добрия ни индивидуален вкус или с личните ни професионални принципи .
Какво е говорил или говори един или друг журналист е въпрос на неговия личен морал. А свободата на словото е въпрос на обществения морал", смята анализаторът Николай Слатински.

Кой и по какъв начин управлява България

Социологът Цветозар Томов зададе няколко важни въпроса в социалната мрежа за случващото се.

Да, днес някой искаше ТВ7 и дъщерните й телевизии да бъдат спрени. В тази връзка ми изглеждат уместни няколко въпроса:
1. Кой направи опит да изземе сървъра на ТВ7, използвайки процедурата по частноправен иск?
2. Кой отвътре, от самата телевизия, съдейства за това (защото искане за доброволно изпълнение все пак е имало, но тази информация не проникна в публичното пространство)?
3. Кой отвътре, от МВР, съдейства за това, като мобилизира отромно полицейско присъствие (не е Ру
мяна Бъчварова, познавам я от 25 години, никога не би го направила, друг е въпросът какво означава това, че някой може да го направи през главата й)?
4. Как е станало така, че сървърът на телевизията е приет за особен залог по договор за кредит с КТБ (това е безумие, той няма кой знае каква стойност, освен като работещ сървър на телевизията)? Кой го е направил?
5. Дали отговорът на въпроси 1-4 не е един и същ?

6. Кой и по какъв начин управлява България?

Империята #Кой се разпада зрелищно

Империята ‪#‎КОЙ‬ се разпада- зрелищно и без пощада, къртят се парчета от нея, придворните на банкера-господар се разбягват с пълни ръце- кой каквото докопа влачи, яли и пили на една маса господари и придворни сега са смъртни врагове, жестоки и самозабравили се - докрай отдадени на хищната си природа, вкопчени в едноличното си оцеляване, всъщност жалки и изплашени в саморазправата помежду си, дълго още ще тровят нормалността - за тях тази страна е плячка - нито повече, нито по-малко малко, коментира във фейсбук Антоанета Цонева от "Протестна мрежа".

.