Полицията в Балтимор е известна с три неща. Това са псувните, порочността и жестокостта, пише в. "Вашингтон пост".

Във вторник в града избухнаха нови безредици и бе въведено извънредно положение. Лари Хоган - губернаторът на щата Мериленд, изпрати по улиците на Балтимор 2000 гвардейци и 1000 полицаи.

Бойци от Националната гвардия патрулират по улиците на Балтимор.

Протестите, прераснали в насилие, започнаха в понеделник след погребението на 25-годишния афроамериканец Фреди Грей. Той почина на 19 април, след като получи травма на гръбнака в полицейски арест при задържането му седмица по-рано.

Около 200 души бяха арестувани вчера. Опожарени са 5 сгради и са подпалени 144 коли. В сила е вечерен час от 22 часа вечерта до 5 сутринта местно време.

Печалната слава на полицията в Балтимор обаче не оправдава малоумните метежници, които потрошиха районите, обитавани от самите тях, пише в. "Таймс". Британското издание обръща специално внимание на призивите на главатарите на уличните банди, които предложиха в социалните мрежи младежите "да полудуват след училище". В центъра на вниманието трябва да бъдат не само полицаите, които обичат да стрелят, но и младите чернокожи мъже.

Насилието в Балтимор има своите корени в миналото, отбелязва "Ню Йорк таймс". Вестникът припомня, че през 60-те г. на ХХ век причина за безредиците в САЩ често са били полицейските жестокости. В кварталите с афроамерикански бедняци пазителите на реда са били считани не за защитници, а за окупатори. Старите търкания излязоха на повърхността през 2014 г. във Фъргюсън, щата Мисури, а сега се проявиха и в Балтимор.

Президентът Барак Обама осъди последните прояви на насилие. На съвместната си пресконференция в Белия дом с японския премиер Шиндзо Абе той заяви, че мародерствата, залели града след погребението на Фреди Грей, нямат оправдания. Той обаче намекна, че "полицейското управление на Балтимор трябва непременно да се вгледа в себе си".

Барак Обама заклеймява насилието в Балтимор на пресконференция в Белия дом.

Именно за това става дума, отбелязва "Ню Йорк таймс". Според него предшестващите насилието и добре документирани случаи на крайна жестокост и престъпления на длъжностни лица са подготвили почвата за такива сблъсъци.

Разследване на в. "Балтимор сън" установило, че през последните четири години над 100 души са спечелили дела или са сключили извънсъдебни споразумения в своя полза във връзка с обвинения срещу полицаи в жестокост и нарушения на човешките права. Според публикацията по време на арести, в чиято законност има съмнения, хората получавали тежки травми. Имало дори смъртни случаи. съдиите и прокурорите обаче редовно отклонявали обвиненията, предявени от потърпевшите. Градските власти пък с политиката си съдействали за укриване на щетите, нанесени на хората.

Всички тези истории били добре известни на жителите на Балтимор и преди случаят с Фреди Грей да се разчуе.

Обама с пълно право припомни, че търканията с полицията в афроамериканските квартали са тлеели десетилетия наред. Президентът отбеляза, че трябва не само промяна на полицейската тактика, но и подобряване на образователната система, както и да се помогне на бившите престъпници да си намерят работа.

Десетки сгради бяха опожарени в града.

Фреди Грей е бил арестуван неведнъж за престъпления, свързани с наркотици, и е лежал две години в затвора.

В Балтимор бе забъркана отровна смес от насилие и влошени отношения с полицията, коментира "Вашингтон пост". Изданието изтъква, че за 50 години населението на града е намаляло с една трета..

Местната полиция е известна със своята жестокост при взаимодействие с населението. В някои квартали на града убийствата, свързаните с наркотици престъпления, забременявания на непълнолетни момичета, нежеланието да се ходи на училище, бедността и безработицата се превърнаха в ендемични явления. Така че никак не е трудно да се разбере как Балтимор се поддаде на изкушението и се разбунтува, и защо други големи градове могат да последват примера му.

Погромите обаче не изразиха и не разрешиха нищо, а дори компрометираха протестите в първите дни след смъртта на Фреди Грей, допълва "Вашингтон пост".

Чернокожи младежи в Балтимор протестират срещу полицейското насилие.

Така че е необходимо да се гледат не само недостатъците на полицията, но и цели квартали, които са захвърлени на произвола на съдбата и в които цари отчаянието. Това, което най-много липсва на Балтимор, е усещането на жителите, че, в каквото и положение да се окажат, могат да получат икономическа, социална и всякаква друга справедливост.

Бунтовете не са ефективен начин за постигане на желаното, завършва статията си вестникът. И припомня обръщението на Глория Дардън, майката на Фреди Грей, по време на първите погроми:

"Искам всички да получите справедливост за сина ми. Но не трябва да правите това, което става тук. Няма нужда да бъде опустошен целият град. Така не бива."