„Метаморфозите“ на древноримския поет Публий Овидий Назон излизат в ново издание – луксозно и с кожен гръб. Една от иконите на културния подем на Римската империя през I век отново ще е на пазара с едно от най-прочутите си съчинения – повече от 40 години след като излиза в Библиотека „Световна класика“. Преводът от латински език е същият – на вече покойния проф. Георги Батаклиев, а изданието е на „Изток-запад“.

Овидий е определян като майстор на елегичния дистих и традиционно се смята за един от тримата канонични поети на латинската литература – заедно с Хораций и Вергилий. Поезията му остава пример за подражание през Късната Античност и Среновековието, а „Метаморфози“ е сред основните източници за класическата гръко-римска митология.

„Метаморфози“ е и най-амбициозното му произведение – епическа поема в хекзаметър в 15 книги, енциклопедично очертаващи трансформациите в гръцката и римската митология от създаването на света до обожествяването на Юлий Цезар. По времето на написването на поемата, Овидий вече се ползва със статут на един от най-изтъкнатите поети и интелектуалци на Рим.

metamorfozi_coverТворбата е написана около 7-8 г., като малко след това Овидий е изпратен от Октавиан Август в изгнание в Томи на Черно море (дн. Констанца, Румъния). Причините за прокуждането не са известно – ясно е обаче, че то е наредено еднолично от императора без участието на Сената и без съдебен процес. В Томи, вече отчаян, поетът унищожава труда си, който, за радост на бъдещите поколения, продължава живота си чрез преписи на негови приятели.

Златният век на римската култура

През последните десетилетия преди Христа, след кръвопролитни битки и продължителни сражения римският император Октавиан Август съсредоточава в ръцете си неограничена военна и гражданска власт, установявайки трайно мир в цялата Римска империя.

Наред с промените, които внася в управлението и законодателството, Октавиан издига внушителни храмове, съдебни сгради, множество театри и библиотеки, прокарва пътища и водопроводи из цялата империя. Освен това се стреми да възстанови и добродетелите на старата република: благочестие, доблест, нравственост.

Подобно на елините, и Август привлича около себе си най-изтъкнатите представители на изкуството и науката, които не просто да го възхваляват, но и да популяризират идеите му, т.е. духовното и нравственото възраждане на римския народ чрез възвръщането на добродетелите и религиозността от времето на Републиката – и оставането на този период в историята като златен век на римската култура.

площад Славейков