Фондовият пазар бил изобретен през 1602 година в Амстердам, когато търговци се събрали на Новия мост, за да правят крайно неприемливото по онова време – да спекулират с акциите на Източноиндийската компания. Днес Новият мост е входът към квартала на червените фенери в Амстердам.

Този квартал е населен с друг вид търговия, която дълго време също беше неприемлива, но която либералната управа на града реши да извади на светло. Но дори и в Амстердам секс услугите не са се освободили от стигмата, както на бивша надзорничка от Холандската централна банка (DNB) й се наложи да открие миналата година.

Холандското списание “Quote” съобщи тази седмица, че през септември жена е била уволнена, защото тайно вечер е заработвала в квартала на червените фенери като самонает секс работник. И то в продължение на години.

Надзорничката, която според пресата е имала работно име Кончита ван дер Ваал, предлагала широко меню от стандартни до садо-мазо услуги на своя сайт, а цените били от 450 евро за час до 4000 за цял уикенд.

Сексуалните услуги обаче са напълно законни в Холандия от 2000 година. Проблемът, според DNB, не бил толкова сексът, колкото укриването му.

Г-жа ван дер Ваал била уволнена за нарушаване на вътрешните правила за поведение в банката, защото не е информирала своите началници за своята допълнителна дейност. А това е могло лесно да я постави в ситуация, в която да бъде изнудвана.

Има широко неразбиране, че ние се произнасяме по морални въпроси“, обяснява Тобиас Оудеянс, говорител на DNB.

Ситуацията е такава, че служители с достъп до конфиденциална информация не трябва да се излагат на опасност от изнудване“.

Тук случаят става още по-интересен. Като пропуснала да информира банката за своите занимания, г-жа ван дер Ваал не оставила друг избор пред банката, освен да я уволни. По-късно стана известно, че тя не е декларирала своята дейност и не е плащала данъци върху доходите си, но това няма общо с решението на банката.

А какво щеше да стане, ако г-жа ван дер Ваал беше казала на своите началници, че тя предлага садо-мазо услуги в свободното си време?

Банката може би отново щеше да я уволни за това, че се излага в опасност от изнудване – но защо, ако тя все пак бе споделила за заниманията си?

DNB забранява също така на служителите си да се държат по начин, който уронва престижа на банката. Но на какви морални основания банката може да реши дали предлагането на платен секс уронва престижа й?

Преди няколко десетилетия със същите мотиви отказваха работа на гей хората. Не е ли точно Холандия страната, която днес гледа на секс индустрията като на всяка друга индустрия.

Не съвсем.

От една страна, секс услугите са напълно законни, публичните домове са законни, можете да наемете място на тротоара или на витрините“, казва Мариска Майоор, основател на холандския профсъюз на сексуалните работници „Proud”.

От друга страна, от обществена гледна тази професия все още е табу“.

Г-жа Майоор казва, че познава г-жа ван дер Ваал доста преди да избухне скандалът.

Тя не одобрява поведението на банката и похотливия начин, по който холандските медии реагираха на новината – със сензационни описания на услугите, които г-жа ван дер Ваал предлагала.

В последните няколко години Амстердам се опитва да намали квартала на червените фенери. Проектът е известен като „Проект 1012“ и засега намали значително броя на т.нар. кофи шопс, в които се продават легални леки опиати, на публичните домове и на секс-витрините.

Колебанието на г-жа ван дер Ваал да съобщи на началниците си за своите вечерни занимания е знак за това доколко е стигматизирана тази професия дори и в Холандия. И това наистина би я уязвило за изнудване. Това е било изключително опасно, защото тя е работила като инспектор в най-потайния отдел на холандския финансов сектор – доверителните дружества, които създават и управляват холдингови структури за мултинационални компании, които искат да се възползват от атрактивните данъчни и законови регулации в Холандия.

Холандският доверителен сектор (т.нар. офшорки – б.р.) е обект на изключително подозрение след скандалите в последните години, свързани с международно укриване на данъци. Затова някой може и да се запита коя точно от двете дейности на г-жа ван дер Ваал уронва повече престижа на Холандия. Но дори и в тази либерална страна, някои тайни са по-престижни от други. 

The Economist. Преводът, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.