Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трима журналисти са убити в Украйна в последните няколко дни. Това е точно толкова отвратително, колкото разстрела на Борис Немцов на Большой Москворецкий мост или клането в “Шарли Ебдо”.

За единия от тях - Олес Бузина - със сигурност се знае, че не е угоден на официалната власт. Другите двама - Сергей Сухобок и Олга Мороз, са намерили гибелта си дни преди това - на Великден и на 15 април. Само че това някак удобно бе премълчано от официалните украински власти.

Някой ще каже: всеки ден се избиват стотици хора от двете страни на фронтовата линия, какво толкова, че трима от тях са журналисти?! Да, убийството на който и да е човек е точно толкова убийство, колкото отнемането на живота на журналист.

Разликата е, че когато бъде разстрелян човек, правещ мислите и убежденията си обществено достояние, когато думите му влияят върху голяма група хора, това не е просто убийство, а запушване на устата. 

И е лакмус за всяка власт как се отнася към такова, иначе “обикновено” убийство. 

Демократичната власт не лъже и не прикрива. Тя не пробутва опорни точки от типа “провокация”, “война на олигарси”, “пиянско сбиване”, “битов обир”...

Навремето - в Съветския съюз, се знаеше, че ако при нещастие официалната власт обяви 4 жертви, те са поне 14...

Нормалният свят не харесва и осъжда посегателството на Русия върху Украйна. Но това няма да “демократизира” ничии глави. Защото както беше казал един руски журналист, Путин е във всеки от нас. И май Съветският съюз също...

Ключови думи

Коментари

ак47

Достойно есть за коментара на г-жо Джамиева. Можело значи! ... Ясна и достойна позиция! И с тази неясна и политкоректност застраховка: "Но това няма да “демократизира” ничии глави. Защото както беше казал един руски журналист, Путин е във всеки от нас. И май Съветският съюз също..." пак заслужава поздравления!

ЭЖЭ

Хаха, този последния абзац наистина е написан сякаш единствено да се хареса на О. Минчев, Инджев и сие. Изкуствено и затова неразбрано и неубедително. Но това е - колкото толкова!

Поздравления, г-жо Джамджиева! Наистина става нещо много, много лошо и въпросът не опира само до поведението на официалните власти. Беглото отразяване на тези убийства в медиите (всички български медии) се свежда до сухо съобщение, тип безпристрастен некролог. В нормалния свят не е по-различно. За безразличието и мълчанието на нашата "журналистика" може и да има някакво обяснение (включително редовно отразяваните от сайта Ви Огнян Минчев и подобни)със Съветския съюз в главите им, но кога успя този Съветски съюз да влезе и в главите на нормалния свят, който също си е скрил главата в пясъка? Нормалният свят избирателно ли не харесва и осъжда?

denim58

Поздравления! Аз си мисля, че мога да добавя Сталин е в главите и на руснаците, и на украинците "Нет человек, нет проблем"...

гяур

Чест ви прави, че го споменавате. Но не, не е виновен Съветският съюз за убийствата, нито за мълчанието на медиите. Медиите - у нас и в целия "демократичен свят" - ореваха орталъка след убийството на Немцов и карикатуристите от "Шарли ебдо", защото темата беше удобна за утвърдената политическа пропагандна линия. Но някак изобщо пропуснаха да забележат убийството на 124 студенти християни в Кения, извършено в навечерието на Великден от ислямски джихадисти, заради убежденията на жертвите. Бог да прости всички загинали.

Радев

Прави ви чест, г-жо Джамджиева, че не премълчавате тези неща, за разлика от михлюзина Асан Генов например, който залива ФБ с едностранчиви пасквили по темата Украйна.

гкг

Този измекяр тръпне да го споменат. Не го споменавайте дори.

Добре де, щом не е хубаво, не е провокация. Властта избива критичните журналисти за да увеличи подкрепата за себе си. Очаквам дори да надмине 80-те процента у съседите ;)

мокрица

"Демократичната власт не лъже и не прикрива"! Е това е неизкоренима съветска патетика. Вчера Путин призна, че СССР е наложил със сила своя модел в Източна Европа след Втората световна война. Тоталитарнита власт прикрива с насилие, демократичната с многословие. Убит е журналист, убит е човек и това е трагедия, а дали е такава за воюващите? На украинците им се махаt от главата руски агентi, руснаците губят агентi в тила на украинците. Война - хибридна, асиметрична, мръсна......Няма независима журналистика и независими журналисти. По-почтено е да знаеш кой кой е, отколкото да те баламосват с приказки за надпартийни медии. Всеки е зависим от този, който му плаща. Това трябва да ни е напълно ясно - кой плаща! От военните кореспонденти стават най-добрите разузнавачи. Всички правят едно и също, само целите са им различни и то понякога. Медиите изобщо не са власт, те са удобството "дишаща бамбукова мембрана" на гащите на властта. На корпоративната власт. По тази причина точно тя управлява света, а не такива които отговарят с часове на предварително зададени въпроси, но цялата сценка е на живо!

Да се прави паралел между убийствата на Олес Бузина и на Сергей Сухобок, като поръчка на украинските власти, е меко казано некоректно. Първият е силно проруски настрое, а вторият е силно проукраински настроен. Впрочем, всяка изкривена журналистическа мисъл може да обясни от русофилска гледна точка и едното и другото убийства като поръчка на официален Киев. Както и обратното може да се доказва словесно.Журналя, к'во да ги правиш!

SRQBoyboy

Убийството на журналсити, независимо дали са проруски или проукраински, е гнусно престъпление. Посегателство срещу свободното слово. Ако не им изнася какво пишат, да водят с тях цивилизован диспут в пресата. Другото е от каменната ера...

mick

Украинците използват пари и ноу хау на САЩ. Нямат нищо общо със Съветския съюз.

zakkwylde

При всички случаи не украинците измислиха т.нар. хибридна война, където правилата и законите нямат значение. Това бяха руските уроди. Че украинците бяха въвлечени в една мръсна война не е тяхна заслуга. Те са принудени да отговарят на агресорите по нетрадиционен за конвенционалните войни начин, включително отвличания, убийства и други отвратителни, но неизбежни в случая прийоми. В този смисъл разсъжденията как устата на свободното (свободно?) словото била запушена без да се отчита конкретната ситуация - ето това е Съветският съюз в главите ни. Следователно е време да изхвърлим правдата от главите си и да погледнем истината в очита. Колкото и грозна да е тя.

до clubz

Харесват ли Ви "плодовете", които отглеждате с писания от "световноизвестни" анализатори като Обретенов и Желев. Виждате ли какво култивирате? Поста под мен на zakkwylde е умопомрачитен, като е събрал 4 лайка даже. Вие харесвате ли го? Такива мисли са пряко следствие и от Вашата политика! Срам...

SRQBoyboy

Тичай в блиц нещастнико, тук не е място за тебе.

За клуб Z

За Съветският Съюз хората ще си спомнят и ще се стремят към онази идеология,докато за вас вашият клуб Z хората ще са забравили много бързо!

птк

путиноиден мръшляк

пак плач от полезните

Въпросните са "сакрални жертви" на Москва в борбата за дестабилизиране на съседа, това, че са убити в Украйна е случайност. Да плюем ли по Англия, понеже бай Тодор уби Георги Марков там? Ако имате проблеми с убийства, търсете убийците и поръчителите, вместо да се взирате в географията.

жшж

Точнотака още трябва даги убиват. Щоне реваха занемцов путинистите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.