Най-религиозната страна в света е Тайланд, а на другия полюс е най-многолюдната държава - Китай.

Според ново сравнително изследване на "Галъп Интернешънъл" 90 на сто от всички китайци се смятат за нерелигиозни или атеисти, а 94 на сто от всички тайландци почитат бог или богове. Проучването включва 65 държави, интевюирани са общо 65 898 души, средно по 1000 за страна, проведено е между септември и декември 2014 г.

Въпросът, който е задаван е:

Независимо дали посещавате религиозни служби и изпълнявате религиозни ритуали, може ли да кажете, че сте:

- религиозен човек

- не религиозен човек

- няма отговор

След Тайланд в класацията на най-религизоните държави следват Армения, Бангладеш, Грузия и Мароко.

Най-невярващите са в Китай, Япония, Швеция, Чехия, Холандия, Хонконг, Великобритания, Израел, Виетнам, Германия и т. н.

Китай и Хонконг са държавите с най-много атеисти в Азия. Западна Европа и Океания са единствените региони в света, в които над 50 на сто от населението не са религиозни или направо се обявяват за атеисти. 

България е на 40-то място сред 65 страни. Малко над половината - 52 на сто от анкетираните хора у нас казват, че са религиозни. Като откровени атеисти се обозначават 3 на сто. 36 са нерелигиозни, а 4% не са отговорили.

За сравнение в Израел, който традиционно смятаме за доста религиозна нация, цели 65 на сто от хората  са се обявили за нерелигиозни или атеисти. В палестинските територии - Западния бряг и ивицата Газа положението е обратно - 75 на сто казват, че са религиозни.

Връзката между пол, възраст, доход, образование и религиозността на хората показва интересни тенденции, отбелязват още от "Галъп". По-младите хора - под 34 години са по-религиозни (около 66 на сто срещу 60 на сто, които казват, че са религиозни в другите възрастови групи). Хората без образование - без изненади - са преимуществено обвързани с някоя религия - около 80 на сто от тях. Все пак трябва да се отбележи, че религиозните хора преобладават във всички образователни нива.

Доходът е по-интересен фактор с по-сериозно влияние. По-малко от 50 на сто от хората с над средния и висок доход казват, че са религиозни. От другата страна 70 на сто от хората с нисък и среден доход твърдят, че са вярващи. Сред по-заможните убедените атеисти са около една четвърт.

"Религията ще продължи да доминира нашия всекидневен живот. Виждаме, че броят на хората, които се смятат за религиозни е относително висок. Тенденцията е на непрекъснато нарастване на младежите, които са вярващи. Затова и може да предположим, че в световен мащаб броят на религиозните хора ще расте", обяснява Жан-Марк Легер, президент на "Галъп Интърнешънъл".

В началото на април институтът Pew излезе с прогноза, че до 2050 г. процентно хората без религия или атеистите ще намелеят. Ако през 2010 г. те се били 16 на сто от населението на Земята след 35 години ще са 13%, прогнозират оттам.