Висшият съдбен съвет днес за втори път отказа да образува дисциплинарни производства срещу бившия шеф на Столчното следствие Петьо Петров и ексшефката на Софийския градски съд Владимира Янева.

На 31 март Христо Иванов на практика повтори предложението срещу Петров (известен в медиите като Пепи Еврото, б.р.) да бъде образувано дисциплинарно дело. Първият опит за това - внесен от петима членове на ВСС, не мина, защото била изтекла давността от деянието му - уронване на престижа на съдебната власт. 

С решение от 26.03.2015 г. ВСС отказа да образува дисциплинарно производство по предложение на петимата за това, че Еврото на практика е подстрекавал към престъплението взимане на подкуп участниците в делото "Цонев, Сантиров, Попов" - факт, установен от Върховния касационен съд..  

Христо Иванов оспори в предложението си именно спасяванета на Петров "по давност" с апргумента, че нарушението уронване на престижа е факт от датата в която последната инстанция - ВКС се е произнесла, че той е провокирал другите към подкуп. 

Г-н Петьо Петров грубо е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление и фактите, които обосновават това тежко дисциплинарно нарушение, са от такова естество, че  установяването им е възможно само с окончателния съдебен акт на върховната съдебна инстанция по делото, пишеше в предложението на Министерството на правосъдието.

Въпросният окончателен акт на ВКС е с дата от февруари 2015 г.  и на мнозина наблюдатели не стана ясно как точно е изтекла давността. 

Еврото веднъж опита да напусне съдебната система и дори Сотир Цацаров подкрепи това. Оставката му не се прие с хипотезата, че може да му се търси дисциплинарна отговорност и така да не излезе "през парадния вход", получавайки и около 20 заплати накуп. 

Днес предложението на Христо Иванов бе отхъврлено със същите мотиви като предишния път - изтекла давност.

ВСС не се съгласи и да образува дисциплинарка срещу Владимира Янева по делото "Червей". Инициативата също бе на правосъдния министър, и също се наложи той да я внася два пъти. След като първия път съветът отхвърли предложението му с мотива, че членовете нямат достъп до класифицирана информация (всъщност - само двама имат, б.р.) и не могат да се произнасят по казуси със СРС-та, Иванов прецизира предложението си. Той го направи така, че да не съдържа секретна информация, а шефът на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков изпрати до ВСС документите, без да съдържат секретни данни.

Днес обаче съветът е отхвърлил и това предложение на правосъдния министър с мотива, че той е изпуснал първия път законовия срок да обжалва решението им.

Правосъдният министър Христо Иванов каза, че ще обжалва и двете решения пред Върховния админстративн съд.