Само месец след като стана вътрешен министър Румяна Бъчварова се нареди до своите предшественици, които искат увеличение на бюджета на МВР. Тя настоява за допълнителни 18 млн.лв. за изплащане на обезщетенията на служители от МВР, които са с прекратени правоотношения, предаде БГНЕС.

Проектът на постановление вече е изготвен, но се очаква кабинетът да го гласува след 3 седмици.

Бюджетът на МВР за 2015 г. е в размер на 1,031 млрд. лв., от които 936 млн.лв. са за заплати и обезщетение. Въпреки колосалната сума за издръжка, още на четвъртия месец от МВР поискаха още 18 млн. лв. От проекта на постановление и доклада към него не става ясно за колко освободени служители ще бъдат изразходвани средствата. Най-много пари обаче са предвидени за освободени служители в областта на "защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" – 12,2 млн. лв. За освободени пожарникари и служители на "Гражданска защита" ще отидат 2,3 млн. лв. На доскорошни служители на гранична полиция и дирекция "Миграция" ще бъдат изплатени 1,8 млн. лв. Най-малко е перото (1,7 млн. лв.), което е предвидено за изплащане обезщетения на служители, които са упражнявали "политика в областта на управлението и координацията на системата на МВР".

От миналата сряда в сила са нови правила при назначаване в администрацията на МВР. Новите "чиновници" във вътрешното ведомство вече постъпват по реда на Закона за държавния служител, а не по Закона за МВР. Така новите служители на администрацията не ползват привилегиите, които имат полицейските служители, включително при пенсиониране да получават по 20 заплати накуп.