Основателят на Facebook Марк Зукърбърг позвъни на американския президент Барак Обама , за да изрази  своето недоволство от програмите за следене в Интернет. Причината за разговора стана новата порция компромати от Едуард Сноудън, който заяви, че американската АНС може да създава сървъри, които да "крадат" самоличности на различни сайтове.

„Много съм разочарован и обезпокоен от многобройните съобщения за действията на правителството на САЩ. Когато нашите инженери работят неуморно, за да се подобри безопасността на ресурса, ние си представяме, че се защитаваме от престъпници, а не от нашето правителство“ – пише Зукърбърг на страницата си в социалната мрежа .

Въпреки, че Зукърбърг не назовa "Aгенция за национална сигурност" , поста идва ден, след като сайтът The Intercept съобщи, че агенцията е представила един от сървърите си като Facebook сървър, за да  откраднат лична информация, файлове и да заразят компютрите с цел наблюдение. Докладът се основава на документи, изтекли от бившия АНС изпълнител Едуард Сноудън. АНС обяви доклада  за "непълен" и "неточен".

"Aгенция за национална сигурност използва техническите си възможности само за законни и целесъобразни чужди разузнавателни операции , всяка от които трябва да се извършват в строго съответствие с правителстввените разпоредби нейните органи", заяви агенцията в изявление. 

Според информацияна бившия консултант на агенцията Едуард Сноудън АНС е имала достъп до сървърите на технологични гиганти като Facebook, Google и Yahoo.