Всшият съдебен съвет (ВСС) за пръв път в историята на съществуването си наложи дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност. То е за бившия зам-главен прокурор и член на съвета Камен Ситнилски за уронване на престижа на съдебната власт.

 

Срещу Ситнилски бяха заведени две дисциплинарни производства. Първото е от 2013 г., когато в интернет сайт изтекоха СРС-та на разговори между прокурори как трябва да се лобира за него за член на ВСС. Имаше куп въпросителни защо записите от 2012 г. - когато са били изборите за „съдебното правителство“, се появяват в определен момент с огромно закъснение. Колегите му от ВСС обаче приеха, че „...Цитираните разговори създават основателно възприятие у членовете на обществото за неуместност, непочтеност, неправилност на поведението на магистрата, което накърнява неговата независимост, благоприличие и почтеност.... Особено укоримо е, че в качеството си на заместник главен прокурор Камен Ситнилски е търсил съдействие за кариерното си израстване от магистрати, срещу които има висящо досъдебно производство (Емил Христов) и висящо дисциплинарно производство (Иван Ванчев).“ 

Второто дисциплинарно производство е отпреди ден, когато сегашната зам.-главна прокурорка Ася Петрова каза в интервю, че докато е била редови обвинител, а Камен Ситнилски - зам.-главен прокурор, е опитвал да й въздейства по делото „Килърите“. ВСС се самосезира мигновено.

Самият Ситнилски обаче подаде жалба в Европейския съд по правата на човека в Люксембург по повод на наказанието от миналата година. Според него са нарушени 3 текста от Конвенцията за защита правата на човека и основни свободи (КЗПЧОС) - нарушена презумпция за невиновност в рамките на дисциплинарното производство, нарушено право на личен живот и липса на ефикасни вътрешноправни средства за защита.

Освен това преди днешното заседание той внесе и искане за отвод на 10 от общо 24-те (без да броим него) членове на съвета.