Неочаквано за мнозина ЦСКА назначи за наследник на Стойчо Младенов треньор без никакъв опит в професионалния футбол - Галин Иванов. Името му почна да се споменава още в деня, в който Младенов обяви, че си тръгва. И сякаш мнозина не вярваха, че изпадналият в немилост, но все още с шанс за титлата "червен" отбор, ще бъде поверен на неопитен за "А" група специалист.

Сега валят много въпроси. Какво наложи ЦСКА толкова рязко да смени курса? Онзи ден спряганият за нов силен човек на Армията бизнесмен Юлиян Инджов постави ултиматум за титла на Стойчо Младенов. Днес, покрай новината за назначението на Галин Иванов и Владимир Манчев, изпълнителният директор Александър Тодоров намекна, че "шампиони или аут" вече не може да е толкова задължителна кауза.

Някои анализатори, журналисти и запалянковци съзряха маньовър на Инджов, за да се отърве от Стойчо и скъпия му щаб. Което дори не изчерпва енигмите, тъй като обявената за сигурна смяна на собствеността на "Българска армия" още не е факт.
Оставяме тези въпроси на близкото бъдеще. Ясно, е че до края на март много неща ще се случат в ЦСКА. И тепърва ще се случват.

Думата сега е за Галин Иванов

Някои го помнят като футболист, той бе централен защитник, игра с червения екип в периода 1995-2003 г. Извеждал е отбора с капитанската лента. Поигра и в Япония. Беше интелигентен бранител, много сърцат. Вчера и днес обаче мнозина научиха, че Иванов е треньор в школата на ЦСКА. Причината е, че много малко хора в България истински се вълнуват от детско-юношески футбол.

39-годишният специалист работи като треньор в "червения" ДЮШ от осем години. В по-голямата част от този период предвожда набор 1998 и сега е принуден да се раздели с момчетата, които са му като синове. Те наистина го приемат като втори баща, защото освен всимко останало се налага да полага постоянни грижи за тях.

ЦСКА (1998) е най-добрият отбор в една школа, линееща и почти заличена, първо заради изграждането на зала "Арена Армеец", после и заради немърливото отношение към юношите на няколко ръководство на клуба (включително и на последното). Тимът на Галин невинаги побеждава, но винаги играе футбол, дори ако губи тежко. Темпераментният и строг наставник реагира остро, ако негов възпитаник изрита топката безцелно. Стилът на игра е нападателен и комбинативен, с бързо разиграване и търсене на пролуки в защитата на съперника.

Петима юношески национали

В момента Галин Иванов има петима юношески национали в отбора, с който България ще домакинства на европейското за юноши до 17 г. през месец май в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен. Това са четири момчета от ЦСКА и един вратар от "Лудогорец" - Даниел Наумов, който през зимата избяга от Армията в "Гнездо на орли", заедно със своя съотборник Тодор Кръстев.

В ширещата се в разкош и стройна организация школа в Разград вече дръпнаха трима футболиста на Галин Иванов, селектирани и изградени от него в ЦСКА. Което говори достатъчно, че момчетата имат качества. А специалистът изживя тежко бягството на играчите си.

За да бъдеш треньор в школата на ЦСКА се изискват не само професионални качества, а и много други неща. Като например здрави нерви, стоицизъм, търпение, да знаеш "и две и двеста"... Наставниците там с месеци не получават заплати, понякога нямат екипи и топки, няма къде да тренират. Години наред отборът на Галин Иванов (и останалите, разбира се) се готвеха на половин терен на "4-ти километър", а в момента на малко повече от половин на "Българска армия".

Въпреки това все още има резултати

ЦСКА (98) обиксвонео стига най-малко по полуфинал на първенства и турнири  - градски, републикански, международни... Този сезон формацията играе в Елитната юношеска група до 17 г. (нещо като "А" група, само че шампионатът върви по старата схема - есенен и пролетен полусезон). Най-вероятно няма да стане шампион, но има всимчки шансове да влезе в тройката, а това е повече от успех, предвид състоянието на "червената" школа. Когато става въпрос за подрастващите обаче, резултатите не са най-важни, а формирането на състезатели за мъжкия футбол.

Или казано в кратце - Галин Иванов е един от треньорите в България, които правят от нищо нещо. През месец май миналата година отборът му игра на финал срещу връстниците от "Манчестър Сити" на финала на силния турнир "Бултекс къп" в курорта "Албена".

Младите "граждани" минаха през всички съперници без особени усилия и изнасяха футболни лекции, но на финала имаха страхотен късмет срещу ЦСКА на Галин Иванов. В редовното време "червените" пропуснаха половин дузина чисти възможности срещу само една на гостите. 0:0 и дузпи, в които Сити спечели и отнесе купата.

След края на драмата английските треньори (цял щаб, а имаше и учители, за да не изпускат младите футболисти учебен материал докато са в България) специално поздравиха Галин Иванов и признаха пред неколцината журналисти, че са имали късмет.

Разбира се, всичко казано по-горе не означава, че Галин ще успее на най-високото стъпало в ЦСКА. Отборът е зле в момента, а ситуацията в клуба продължава да е земетръсна, пък и младият треньор може да прегори.