Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вчера в София се появи компания с никому нищо не говорещото име LIC33 и обяви, че освен 43-процентния дял на Цветан Василев в БТК е купила и 100% от НУРТС, 91% от собствеността във воeнния завод "Дунарит", също 91% от другата военна компания - "Авионамс", както и цялата собственост в пипълметричната агенция ГАРБ плюс мултиплекс оператора "Фърст Диджитал", на който се разпространяват програмите на националните телевизии.

Цената от 1 евро е любопитна, но само като детайл. И на милиарди да бяха оценени ключовите активи, пак нямаше да е от значение.

Смисълът на подадената информация е съвсем друг. И той е, че сделката за изброените активи всъщност е един звучен шамар за българската държавност. Или по-скоро е доказателство, че тя не съществува - заменена е от неприкосновени лични интереси, гарантирани по неписано законодателство. Които много приличат на корупция.

Но продължаваме да гледаме завистливо Румъния и цъкаме с език: а бе, тия как го направиха!

Вчера се оказа, че Цветан Василев е продал нещо, което всевъзможни служби и институции в продължение на години се правеха, че не знаят, че е негово.

Падането на завесата

Мустакатият банкер си взе БТК по времето, когато пак управляваше ГЕРБ и когато медиите на тандема Василев - Пеевски безскрупулно възхваляваха харизмата на премиера и властващата партия. Тогава Бареков не бе политик, а се намираше в разкраченото положение на телевизионен водещ и мениджър на тв канал (пак на Цветан Василев). Медията се ползваше със статута на официоз. Министрите един през друг се надпреварваха да се вместят в сутрешния блок преди да разберем за поредната ювелирна акция със запомнящо се име на силовия вицепремиер Цветан Цветанов.

Бареков по онова време обясняваше на уважаемите зрители, че Бойко Борисов е най-великата личност в българската политическа действителност след демократичните промени. 

Тогава, не сте забравили, държавните фирми дружно депозираха стотици милиони левове в КТБ, която растеше ли растеше и стана четвърта по активи в банковата ни система. БНБ и КФН уж проверяваха банката и уж всичко бе от хубаво - по-хубаво. Цветан Василев едва смогваше да си прибере наградите за банкер на годината, най-влиятелна личност и т. н.

Навремето никой не пита с какви пари е купена БТК, за която наскоро Василев обясни, че целият кеш е изваден от него, а руската ВТБ се е явявала само "номинален носител на акциите". Ако е така, то това някак си е пропуснато от Комисията за регулиране на съобщенията, от Комисията за защита на конкуренцията и от правителството, които трябва да се интересуват при смяната на собствеността на големи компании, притежаващи стратегическа инфраструктура.

БТК обаче е в малко по-различна ситуация от останалите фирми, придобивани от LIC33. Това е актив, с който мустакатият банкер не криеше, че се разпорежда, за разлика от мултиплексите. Пак по време на първия мандат на ГЕРБ Комисията за регулиране на съобщенията направи конкурси за лицензите за цифровата ефирна телевизия. Ведомството отстрани водещ инвеститор от бранша - виенската ORS на основанието, че имал тв канал в Австрия. Разрешителните бяха дадени на други компании. Чуждестранни. Инвеститори с опит, които нямали нищо общо с Цветан Василев...

На вчерашната пресконференция обаче се оказа, че все пак имали нещо общо и че той взел, че ги продал.

А и за ТВ7 се знае, че била негова. КРС обаче, когато са давали разрешителните, явно не са знаели тия подробности, иначе вероятно са щели да отстранят и цветанвасилевата фирма по схемата, по която скроиха шапка на истинския инвеститор.

Някой съмнява ли се? 

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията също нищо не са подозирали за казуса с мултиплексите. Иначе нямаше да пишат обяснение след обяснение до Еврокомисията как България не е нарушила общностните правила и че конкурсите са били съвсем честни и без дискриминационни условия. Вероятно са били много убедени в това, щом и парите за разяснителната кампания за цифровата телевизия (едни 17 милиона лева) бяха предоставени основно на свързани с Цветан Василев фирми и медии.

Включването на пипълметричната агенция ГАРБ в сделката с LIC33 е още по-любопитно. Това е официалната институция, предоставяща данни за гледаемостта на телевизиите в страната. Числата им са много важни за рекламодателите, които всяка година изливат щедри бюджети за много милиони левове. Пипълметрията би трябвало да е независима, да не е свързана с тв програми, за да не насочва парите в определена посока на принципа "слушаш-папкаш". Но сега разбираме, че и това не е било така.

Собствеността на двете фирми от военно-промишления комплекс е като целувка печат за всичко казано дотук. В една държава, която е член на НАТО и Европейския съюз, няма как тази индустрия да не е в ръцете на доверена и безспорна личност. Няма как човекът да не е проверен внимателно няколко пъти от службите по сигурността и няма как той изведнъж да се окаже издирван от Интерпол.

След вчерашните изявления на нарочения за нов собственик на всички тези активи - московския белгиец Пиер Луврие, падат маските, че управляващите днес не са знаели какво е ставало вчера.

А преди шеф на БНБ бе Иван Искров. Такъв е и днес.

Тогава КРС се управляваше от Веселин Божков. И в момента от него.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе Ивайло Московски - кара втори мандат на поста.

В Комисията за защита на конкуренцията силният човек бе Петко Николов. Още си е там.

Навремето премиер беше Бойко Борисов... 

Ключови думи

Коментари

Радев

Поздравления за статията! Всички въпроси са на място, като към тях добавим и КОЙ е собственик на "Булгартабак", по чие време и КОЙ му го продаде. А иначе Боко чух, че се канел да управлява още 20 години.

Велуга

Ще управлява, ако му разрешим!

висок

Много думи, думи.... А някой написал ли е мнението на Ц Василев. Що не публикувате неговата реакция? Някой се хвали че купил...но продавача не знае че е продал???

Думи, думи..., ама все факти. А кой очакваш да напише мнението на Цв.Василев? Дай линк към реакцията му, че на сайта му няма публикация по въпроса.

Има ли още някой да се съмнява за политическата ориентация на "човека от народа"?България е предадена от "главата си" на Русия!

:)

И реформаторските мискини траят.

Асолин

Грешки бол! А какво правим нататък? Къде са другите варианти на инвеститори, с които толкова много обичат да се хвалят както и Бойко така и Кунева-Пръмова! КЪДЕ СА?

Avaaz

Много глупава статия. Ирония, но без мисъл! Лесно е да се критикува, трудно е да се управлява. Авторът е само от критикуващите и "мъти мозъците" на незнаещите. Впрочем, това е редакционната политика на медията, да се залага на късата памет. Цялата мощ на олигарсите и на руските служби преди 2 години беше впрегната , за да се бутне правителството на ГЕРБ. Последните 5 години упорито се работеше по въпроса. Пишещият статията по-горе, щеше да се "посере" от шубе, ако върху него се приложи подобен натиск! Що се отнася до политиката, тя не е лъжица за всяка уста - много воля, инат и хъс трябва , а също и дипломация и търпение, но най-вече мъдрост, за да победиш.

Еееееееееех,Аваазчо,тролче недно............

Аз

Много точно! Адмирации!

Николов

Чух, че арабските шейхове от Дубай и Катар се надпреварват да си прехвърлят капиталите в нашата Татковина. Викали, там настъпва ерата на Стабилния Рай. За няколко месеца приходите скочили с осемстотин милиона, правителството взело ей така , за всеки случай, да ги има под ръка, 16 милиарда, няколко милиарда щяло да си върне от кашата с банките, отделно оня разбойник Орешарски, вместо да ги открадне ,оставил седем-осем милиарда резерв на това правителство. Ей богу, как да не си прехвърлиш парите в такава мечтана страна! Чух , че и американците луднали по тая идея.

БТК

Драмата на БТК започна когато първата партия на Б.Борисов НДСВ (в чието управление той беше Гл. секретар на МВР) реши да я приватизира и извърши едно от най-големите престъпления, като я "продаде", а в същност ПОДАРИ БТК, която струваше милиарди за 200 млн., колкото е годишната й печалба, но тъй като държавата, т.е НДСВ, не си взе дивидентите за последната година, фактически те я подариха на себе си (с подставени лица) срещу 0 лв. В приватизаторския екип беше тогавашната жена на Борисов Цветелина Бориславова, която сега е ТРЕТА по размер на богатство в България, според сп. Форбс. А 90 % от населението си брои жълтите стотинки и избира пак Борисов, който замразява доходи, профуква неизвестно за какво десетки милиарди, оставени му от предните управляващи фискални резерви и прави огромни дългове по 16 млрд. за държавата, които и внуците няма да могат да платят, защото при Борисов икономиката се срива.

НДСВ следата съществува и днес с присъствието на братя Велчеви в БТК.

До Николов

Фискалният резерв, който Орешарски остави на Борисов е 9 милиарда, а не 7-8. В първия си мандат Борисов наследи от Станишев 8,5 млрд. фискален резерв, 1,5 млрд. в Сребърния фонд (за пенсии) и 1,5 млрд. резерв в Здравната каса, който Борисов изхарчи неизвестно за какво и остави Здр. каса с 0 лв., без да има право да пипа нейния резерв, защото това са лични здравни вноски на гражданите. Божрисов и Дянков искаха да ограбяг и Ср. фонд, но им забраниха от евр.институции. След мандата си, Борисов остави фискалния резерв с 1 млрд. под задължителния минимум. А, бе, разбойническа работа.

Ладо

Гатанка Граници има - държава не е..., закони има - правосъдие няма. Парламента - мента, и на Мафията - тента! Премиерът - слънце, правителството - в сянка... Генерали куп - армия нанай си; градове има, граждани - хич; здравна система - слънце, ората мрат; учителите - депутати, децата - илитерати; медии бол, журналисти - не; секи от сичко разбира, ама хаир не намира! Що е то ? Ладо, Борнмът, UK 23 март 2015

Кирил Софрониев

Много слаб текст на автора - шаран светослав метанков!

Статията на Метанов е добра. Феновете на различните политически групировки да не му се сърдят. Такава е истината. Е, вярно е - от истината боли! Но повече ще ни заболи всички, ако институциите пропуснат лежерно поредната далавера срещу всички нас - фенове и разсъждаващи. А платените русофилистици да млъкнат. Тия не са никакви инвеститори!

Avaaz

Статията на Метанов не е добра - има опита да се търси истината, но се изреждат факти изън контекста на ситуацията. С това се постигат внушения, които обслужват путиноидите. През 2009-2010 икономката търпеше най-силните негативи на кризата. В тази ситуация беше провеждана строга фискална политика. Първият, който се опълчи на Путин беше Бойко Борисов. Той спря всички енергийни проекти на Русия, преди още да се заговори за отпор на ЕС срещу енергийната агресия на Русия. За тази постъпка се изисква голяма смелост и "да си сложиш главата в торбата"! Метанов е младо момче, има още доста да учи, но трябва да разбере, че писането е преди всичко отговорност!

Метанов, отговорих на въпроса ти. Но ограниченията в обема на отговорите, заложени от Клуб Z, елиминираха отговора ми. Нямам нищо лично към теб. Когато споменах за грехове към истината, имах предвид всички, без изключение, хартиени парцали. Които си имаха собствена политика. нямаща нищо общо с истината. Ти работеше за Труд и се съобразяваше с политиката на вестника спрямо държавното БТК. Светла работеше за вестника на Мтел - Стандарт- и драскаше каквото и наредят Грашнов и Батков. Така беше с всинца ви.

И как ще се правят реформи с тия хора!!??

Тъпо и тъжно

Тъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжноТъпо и тъжно

У нас отдавна има две държави- една на управляващите и другата на НАРОДА .България е като една окръжност, в центъра на която, управляващите си разпределят парите , златото и благата , а народа в периферията диша 4ист въздух, пасе тревица и когато ску4ае гледа по телевизиите сеира в Народното събрание и как телевизионерите си ходят на гости на кафенце и като стане някоя самолетна катастрофа веднага са на мястото и така компетентно коментират , като 4е ли устройството на самолета е едно стих4е от детската градина, Понякога неразумните им коментари изумяват петгодишните деца,

Паметливия

На БТК все така и върви. Приватизира се САМО с компенсаторки, поради което се стигна до абсурда "хартиийки" да са по-скъпи от пари, защото преди това някой ги пеще изкупил по 25-30% . Да е жив и здрав царя и рояка юпита, част от които (Велчеви) сега са в БТК. Тогава се радвахме ,че лапаме мухите. Не знаехме ,че на следващ етап ще лапаме нещо по-голямо. След това-кой изследва произхода на парите на исландеца Тор (или "пропуснаха" това действие защото продавач бе Цветелина).Нима той намаше връзка с Русия?Тогава нямаше заплаха за националната сигурност. Да не говорим той за колко препродаде БТК. А целия български народ гледаше "как Дунава носи каскети"

Атанас Даскалов

България-място което дявола ползва за нужник.

ГЕРБ

през годините бяха част от проблема КТБ и обвързване на власт пари и медии в едно.Добре, че сега имат коректнив в лицето на РБ, иначе кой знае какви щяха да ги творят сега на наш гръб.

обикновен

И кажете ми сега,има ли друг такъв народ като нашия!Е да-руският!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.