Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чета и слушам, че представители на туристичесия бранш призовавали България да потърси компенсации за спада на руските туристи, който се очаква да бъде над 50%. Това е поредната пропагандна схема на хибридните информационни войници на Кремъл. В този смисъл не е новина. От доста време в характерното със свой политически генотип медийно пространство се въртят схемите, че Брюксел, Западът и Америка са виновни за нарушените ни бизнес контакти с Русия. И централните СМИ препредават без грам анализ или оценка за обективност.

Нека да приземим анализа от виртуалните пропагандни пространства към реалния живот и реалните факти.
 

Първо, руските туристи у нас естествено ще намаляват защото официална Москва прави всичко възможно за да спре собствените си туристи от дестинации навън и да ги насочи към Крим. Нали Крим е техен, а година след анексията нещата в икономическата област на полуострова са катастрофални, особено в туристическия бранш. Това с наливането на средства от държавния бюджет е стара съветската схема и тя се възстановява с пълна сила.  Та затова Кремъл се стреми да пренасочи средствата от семейните бюджети на руските граждани към Крим. И понеже доброволно това трудно става, руските граждани получават пакет "ограничения-стимули".

Второ, руското правителство ограничи пътуванията на държавни служители, най-вече от сферата на сигурността - използвайки всякакви претексти, включително потенциални заплахи за тяхната и на семействата им сигурност. Става въпрос за огромен потенциален туристопоток, който се спира на границата на Русия от самите руски власти. Ограниченията не касаят само видната част от свързаните със сигурността на Русия лица, но и такива, които имат достъп до чуствителни за сигурността на страната тайни или информация.Тук матрицата е изцяло взета от съветските времена. 

Трето, сривът на рублата и съкращаването на приходите от енергоресурси кара властите в Москва всячески да демотивират руските граждани от пътувания навън, за да намалят изтичането на капитал. Тази мярка ще засегне и пътуванията към страната на притежателите на ваканционни имоти у нас. Почивката зад граница в рублово изражение е почти два пъти по-скъпа от миналата година. Вие как бихте реагирали? Българският туристически продукт е позициониран именно в пазарна нища, която е най-чуствителна към ценови промени. Руските олигарси не почиват у нас.

Четвърто, в стремежа си да контролира тотално туристическия бизнес, Кремъл се намеси с тежка ръка, което доведе до фалит доста туристически фирми. Те не намериха начин да компенсират загубите от внезапния срив, породен от откази на свързани с държавни служби и компании служители да реализират вече направени резервации поради явни или неявни забрани. Оттам страдат чартърните компании, които трупат загуби и всички по веригата. Фалитите в бранша в Русия са на безпрецедентно високо равнище.
 

Кое от гореизложеното е причинено от Брюксел или от действия или бездействия на българското правителство?
 

Или може да се изпроси милост с декларации за вярност към Кремъл, обвинения към българското правителство или Запада?

Ако имаме някакви оплаквания или претенциите, то те трябва да бъдат в друга посока и най-вече към хората, които анексираха Крим и вкараха Русия в тази ескалираща самоизолация. Колкото и усилия да полагаме да ускоряваме и облекчаваме визови процедури, да правим симпатични за Москва геополитически изказвания - бизнесът с Русия си остава с неконтролируемо висок политически риск, независещ от нас или нашите партньори.

Защото никой не знае какво ще реши утре руския президент.
И това не е краят на ограниченията или демотивацията на руските туристи да пътуват извън страната си. Мнозина очакват затягане на режима на пътувания, в това число и на валутен контрол. 

А сега няколко практически съвета към туристически бизнес у нас
 

Сега е времето да си диверсифицираме туристическите дестинации с туристи от другите страни на постсъветското пространство, от региона и от Европейския съюз. Колкото и да се мъчим да погледнем в бъдещето, трудно ще съзрем скорошно излизане от кризата около Украйна или промяна на политиката на Кремъл в стремежа да ограничи гражданите си да пътуват по-малко в чужбина. Руснаците много добре знаят, че Крим не може да замести Турция, България, Хърватска или Гърция - но нямат друг изход.

При тези прогнози за спадащи цени на нефта и природния газ - семейните бюджети ще изтъняват още повече. Бъдете сигурни, че Путин няма да намали военния си бюджет, за да даде по-високи доходи на руските граждани, които пък да ги харчат по нашето Черноморие, спа-центрове или ски-курорти.

Трябва да очакваме вместо туристи у нас да идват повече руски имигранти и това е поле, в което туристическите ни фирми трябва да се специализират. Руската бизнес емиграция към Европа тепърва ще расте и България е добро място за нейното позициониране, в това число и по българското Черноморие. Но тя има своята специфичност и поражда проблеми, които не се решават от само себе си, а изискват конкретна политика.

Щом Владимир Путин започна да плаши олигарсите с това, че ще им блокират парите и бизнеса на Запада им обещава амнистия, можете да си представите какво ще стане с бягството на капитали и бизнес от Русия.

Мнозинството руснаци искат нормален живот и нормална работна среда, а прогнозите за Русия не са блестящи. Това именно България трябва да продава, а не убийствената със своята интелектуална посредственост теза, че у нас руските граждани могат да намерят продължение на онази Русия, от която те бягат.

Колкото повече Европа има у нас, толкова по-силно ще привличаме нормалните руски туристи.

Текстът е от блога на Илия Василев. Подзаглавието е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Абе мухльо я кажи на някой от сферата на туризма, че това е пропаганда! От миналата година загубите от липсата на руски туристи са тотални навсякъде, руснаците поне си идваха с парите и не се стискат за нищо, това са едни от най изгодните туристи за разлика от болшинството стиснати европейци!

blackwater

Не бе мухич,човекът просто ти обеснява,че руснака квото си направи сам никой не може да му го направи.

Ако се беше поразшетал мъничко из Европата, щеше да срещаш на всеки ъгъл руснаци. Европейските туристически дестинации губят повече пари от хотелите по нашето Черноморие. Прочети по-внимателно статията. И е възможно, ако имаш умствен капацитет, да разбереш причините за отлива на руски туристи у нас и в Европата.

Развеселен

щото пият много и само разливате водка без да готвите. Знам ви аз мисленето. Пиявици.

Ами, да! Сериозно! ;)

Да, сериозно! Самият Борисов, молейки за еврофинансиране, включително и за неговия хъб, се разрева в БРЮКСЕЛ, че защото страната ни подкрепяла от самото начало САНКЦИИТЕ СПРЯМО РУСИЯ", това носело "ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ЗАГУБИ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА" и затова иска компенсации.

Който може да се адаптира ще оцелее и без руските туристи и без това черноморието не може да поеме повече търговци и кръчмари.

А и забравих да кажа,че съм в сверата на туризма но това не ми пречи да мисля трезво. Поздрави от Несебър

Аз съм също в сферата на туризма и мога да кажа, че от миналата година се чувства осезателно отлива на руснаци, което при нас се отрази много отрицателно и затова не приемам безотговорното плюене на президента към една страна с която имаме толкова много икономически отношения, би трябвало да заемаме неутралитет към всички държави за да си гледаме икономическите интереси!

Смешници сте!

Фалирайте! Това което предлагате не става за нормални хора. Само руснаците ви правеха калабалъка. Националните ни интереси не са да се дупим на комплексираното джудже диктатор! Не виждате по далече от собствените си дребни мошенически номерца.

Деян

Гледам коментарите и не зная какво да мисля. Руснаците сами се докараха до там, та да не могат да си позволят да почиват в чужбина. Ограниченията си ги наложиха пак сами. Обедняват с дни заради политиката на Путин. Губят по всички фронтове. Крим е пирова победа. И ние трябвало да търсим компенсации от Брюксел заради идиотщините на руснаците. Няма как да стане. Губим не само ние. Губят всички. Така става, когато начело на една държава с претенциите да е велика сила, застане откровен сатрап, обучен на мръсотии от висш порядък в школите на КГБ. Този човек живее в някакъв друг свят. Халал да му е. Но не е далече времето, когато самите руснаци ще го определят за национален предател. Защото идиотската му политика вкара Русия в колосални загуби, измерващи се в стотици милиарди долара годишно. Това идните поколения няма да му простят.

По смешен коментар не бях чел, ти си егати заблудения смешник

Би трябвало ама тиквите Плевньо и Боко как да схванат основни неща, тях ги интересуват само собствените им джобове

cos

Ориентирайте се към източноевропейски туристи. А руснаците дано и да не дойдат повече.

Мими

Напълно съгласна!

Източноевропейските педераси и дроги голям келепир ще донесат

88

Много добър анализ!

Rhapsody of fire

Отличен анализ на г-н Василев. България не само ще спечели, но и е длъжна да даде убежище и у нас да емигрират нормалните руснаци, бягащи от путинската вакханалия. Но за путинофилите - брутална бариера. Проблемът, за който нямам решение е, как д различиш едните от другите.

Милен

Еми то има очевидно решение, просто имаш служби за сигурност, които работят за собствената си страна, а не за който плаща повече. Една дори малка агентура в тези среди бързо-бързо може да даде отговорите, стига изобщо да има такава поставена цел. А у нас шефът на руският отдел беше Цветлин Йовчев, за какво си говорим :(

ффф

ИВ е безродник. Подминете!

Деян

ИВ си е българин от всякъде, но ти очевидно си руска подлога.

ох

Фъфляк, водката ти е до козирката и вече фъфффффффффффлиш и незнаеш какъв изтърсак си!

Много точен коментар, но най-добре руснаците да не идват и като емигранти.Туристическият бизнес отдавна трябваше да е насочен към Европа и бившия соц. Къде са поляците, чехите, германците. Простотията по черноморието отблъсна даже самите българи- чалга, кич, долнопробно обслужване, алкохолен туризъм, фекали във водата. Верно, всичко това става само за руснаци и пияни англичани, но вторите не ходят до морето, а скачат в басейните.Така се получава, когато мутри построят хотели без всякакъв мозък за архитектура,градоустройство, пространство, екология и т.н. Що се отнася до Илиян Василев, не е безродник, а истински родолюбец и умен мъж познаващ отблизо руснаците.

Sardanapal

Не си спомням (ако греша, поправете ме) ЕС да е обявил забрана (санкции) за обикновените руснаци да пътуват в ЕС и почиват в европейските курорти. Така че, какви компенсации от Брюксел да искаме?! А, Борисов?

Не грешиш. Заблуден е този, който ти е сложил минус. Ама мурзилките не се отличават с излишък на сиво вещество.

Развеселен

Прекрасен текст. Посланието е ясно, трябва да сме приятели на русите, които искат да живеят нормално, а не на държавата им, която ги държи в робство

Да фалират!

Браво! Наглостта на туристическите бонзи е отвратителна! По добре да обърнат внимание на обслужването и да привлекат българите. А руски шляпки не ни трябват.Опростачават средата.

Браво! Явно разбирате от туризъм колкото теле от железница. Исакали сте да напишете статията от позицията на лаик в бранша и напълно сте успели :)

Деян

В скалата на човешките ценности съхраняването на свободата и достойнството са с много по-висока цена, която не се покрива с шепа гологани. За такива, като тебе обаче такава скала не съществува. Подобни люде ги наричат ренегати, сиреч, продажници.

Charley

Проблемът с руските емигранти е, че може и Путин да дойде след тях, защото там, където има много руснаци той ходи да им помага, т.е. да приобщава териториите на които живеят към Русия!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.