Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Гугъл" представи виртуална обиколка на района на Еверест, който е един от най-суровите и недостъпни на планетата ни, предаде АФП.

Виртуалното пътешествие в Google Street View показва националния парк "Сагармата", заледените реки под заснежените върхове, свирещи монаси и стада якове, прекарвани от селяни по скалистите планински пътища.

Екипът на "Гугъл" направил 45 000 панорамни снимки на откъснати селца в Източните Хималаи в сътрудничество с непалската компания "Стори сайкъл".

Апа Шерпа изкачвал върха 21 пъти.

Помагал и непалският алпинист Апа Шерпа, изкачил 21 пъти "покрива на света", както наричат Еверест. Той направил това постижение не защото просто обича да се катери. Непалецът искал да осигури образование и добро бъдеще на децата си. 

"Всеки е чувал за Еверест, но много малко хора осъзнават колко тежък е животът в тези села", казва Апа Шерпа.

Той бил принуден да напусне училище едва 12-годишен, за да работи като носач. Точно в това си качество той се изкачвал на най-високия връх на планетата.

Манастирът "Такири Чхолин Гомба" в Поце

Алпинистът се надява да събере средства, за да бъдат построени нови училища и болници за местните жители. За целта той е създал фондация, носеща неговото име.

"Рай". С тази дума Апа Шерпа отговаря неизменно на въпроса какво е да достигнеш Еверест.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.