Испанските медии обсипаха „Барселона“ с критики след поредната издънка на каталунците – 0:1 от слабака „Валядолид“ в Примера дивизион, но испанският шампион излиза като фаворит тази вечер срещу „Манчестър Сити“ в Шампионската лига. В първия осминафинал между двата отбора „Барса“ победи с 2:0 в Англия и е с единия крак в следващия кръг.

„Гражданите“ също са колебливи напоследък, а през уикенда отпаднаха на четвъртфинал за купата от втородивизионния „Уигън“ насред „Етихад“. Слабото звено на англичаните е защитата, която опропасти тима и в първия мач с „Барса“, в който каталунците не надиграха „Сити“, но отбелязаха два лесни гола след грешки на „небесносинята“ защита.

Треньорът на „Барселона“ Херардо Мартино вярва, че неговият отбор ще загърби слабото представяне в Ла Лига и ще се настрои за битка в Шампионската лига.

Всяка наша загуба през сезона бе различна. Няма само една причина за непостоянството ни. Трябва обаче да стабилизираме представянето си, за да запазим шансовете си да ликуваме и в трите турнира (Примера дивизион, Купата на краля и Шампионската лига – б.а.)“, смята аржентинският наставник на „Барса“.

Според специалистите в Испания това е най-слабият отбор на „Барселона“ от десет години, но каталунците могат да осмислят сезона си с евентуален триумф в Европа.

Не мисля, че играчите не са мотивирани. Да, направихме доста грешки срещу „Валядолид“, но това не е нормално за този клуб. Нека си припомним, че преди две седмици играхме страхотно в Манчестър. Не виждам защо да не повторим представянето си утре (днес – б.а.)“, каза още Тата.

„Манчестър Сити“ изневери на себе си в първия мач, като „гражданите“ играха твърде предпазливо. Силата на този отбор обаче е в атака и „небесносините“ се чувстват най-добре, когато владеят топката и контролират развоя на мача. Но това ще бъде много трудно за постигане на изключително негостоприемен стадион като „Камп Ноу“.

На традиционната пресконференция преди мачовете от Шампионската лига вместо мениджъра на „Сити“ Мануел Пелегрини пред журналистите говори неговият помощник Рубен Коусияс.

Барселона е най-добрият отбор с най-добрите играчи в света. Моментната форма не значи нищо. Ще ни бъде много трудно да отбележим гол“, сподели асистентът на Пелегрини.

Той призна, че загубата от „Уигън“ за ФА Къп е била доста притеснителна.

До събота бяхме единственият английски отбор, състезаващ се в четири надпревари („Ман Сити“ вече спечели Купата на лигата този сезон – б.а.). Все още сме в играта в Премиършип и в Шампионската лига, така че ще се борим до последната секунда. Не обръщаме внимание на мнения, че „Барса“ се намира в слаба форма – те си остават най-силният отбор в света“, категоричен е Коусияс.

Победа за „Барселона“ като гост в евротурнирите в първия мач означава класиране в 32 от общо 34 случая. „Камп Ноу“ пък е истинска крепост - „каталунците“ имат само една домакинска загуба в ШЛ за последните пет години – от „Байерн“ м.г. с 0:3 на полуфинал.