Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човешкият род е по стар с 4000 века, или с 400 000 години, отколкото се предполагаше досега, гръмнаха световните медии.

Той съществува не от 2,4 милиона, а от 2,8 милиона години, пише американското научно списание "Сайънс". Почти две години бяха необходими, за да се потвърди възрастта на намерената през 2013 г. в Етиопия челюст. Това е най-старата известна на науката вкаменелост от рода Homo, категорични са учените.

Откритието е направено от етиопския студент Шалашию Сеюм в района Леди-Герару, който е част от националния парк "Аваш". Това е лявата част на долна челюст с пет зъба. Датировката на останките, открити в полуразрушени скали, се оказала трудна. Анатомичният анализ на челюстта, означена като LD 350-11 показал развити функции, различаващи се от тези при по-маймуноподобните австралопитеци. Намерената вкаменелост показва през какви промени на анатомията са преминали човешките предци само за 200 000 години - когато е живеела Люси (Lucy), известната представителка на Australopithecus afarensis.

"Челюстта от Леди-Герару помогна да се стесни еволюционната пропаст между Australopithecus и ранните членове на рода Homo. Това е отличен пример на вкаменелост от преходен тип, свързана с критично важен период на човешката еволюция", заяви Уилям Кимбъл от Университета на щата Аризона.

Преди 2,8 милиона години глобалните промени в климата са предизвикали жестока суша в Африка. Смята се, че този процес е допринесъл за изчезването на някои видове и появата на нови, по-специално Homo.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.