Когато ви причернее от гняв, избягвайте да си го изкарвате на вашите колеги или близки - вместо това седнете, запишете вашите гневни мисли на лист хартия, след което го изхвърлете в кошчето. Това ще бъде по-ефективно за преодоляване на гнева, смятат японски психолози, цитирани от АФП, информира БТА.

„Очаквахме, че нашият метод ще намали гнева до известна степен“, обяснява професор Нобуюки Кавай от Университета в Нагоя, който ръководи проучването, публикувано тази седмица в британското списание „Сайънтифик рипортс“.

„Но бяхме изненадани да установим, че гневът се потиска почти напълно чрез тази техника за управление на емоциите“, добавя г-н Kавай.

„Това проучване показва, че актът на физическо изхвърляне на лист хартия, съдържащ нечии негативни мисли, неутрализира гнева, докато простото задържане на листа не води до този ефект“, отбелязват изследователите.

Около 100 студенти са участвали в експеримент, по време на който е трябвало да дадат писмено своето мнение по обществени теми като забраната за пушене на обществени места.

След това докторанти са оценили работите им. Но, без да вземат предвид съдържанието, те съзнателно са дали на всеки ученик слаби оценки по отношение на интелигентност, интерес, качество на писане, логика и рационалност, с понякога много груби коментари.

След като са видели своите коригирани работи, студентите е трябвало да опишат чувствата си на лист хартия. След това половината от панела е трябвало да разкъсат листа и да го изхвърлят, докато другата половина е трябвало да запази тази хартия и да я прибере.

Не е изненадващо, че „всички участници видяха, че техният субективен гняв нараства след получаване на обидните коментари“. Но „субективният гняв на групата, която изхвърли листата, намаля почти изцяло, докато този на групата, която запази листата, остана висок", отбелязват изследователите.

„Това проучване е важно, защото способността да контролираме гнева в семейна или професионална среда може да намали негативните последици на работното място или в личния ни живот“, казват учените от Университета в Нагоя.