Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатите гласуваха тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина. Целта на мораториума е да се предпазят горите от незаконната сеч, която се вихри в последните години.

4 партии бяха внесли предложение за мораториум - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и "Атака".

Актуалността на темата подтикна партиите да се съревновават помежду си за титлата "най-големия защитник на гората". Преди няколко седмици ГЕРБ представиха своя проект малко след началото на пленарния ден в 9,00 часа, за да изпреварят патриотите, които бяха насрочили пресконференция по темата за 11,30 часа., което предизвика известни брожения сред мнозинството.

По предложение на ГЕРБ мораториумът влиза в сила от обнародването на решението.

"Да не даваме шанс на дървената мафия да се ориентира и да заобиколи забраната", заяви Цветомир Михов.

Патриотите предлагаха забраната да действа от 6 парил, за да има технологично време за изчистване на търговски споразумения, но това не бе прието.

Не беше прието и искането на "Атака" мораториумът да е безсрочен. Той обаче ще важи и за страните от ЕС, като в случая се има предвид най-вече Гърция.

От ГЕРБ се ангажираха докато трае мораториумът да внесат законови промени с цел намаляване на незаконната сеч и стимулиране на българските производители, които не са само посредници.

"За мен това решение няма да окаже съществено значение върху износа. Важната част в това решение е третата му точка, с която се посочва, че в тримесечния срок на забраните за износ трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч." 

Това коментира във Фейсбук Тома Белев от "Зелени Балкани".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.