Елена Йончева е номинирана за член на Европейския парламент от ДПС. Това се съобщава във фейсбук страницата на Областния съвет на партията в Благоевград.

Номинацията на Йончева се обсъжда сериозно в средите на ДПС като кандидат от гражданската квота, твърди бТВ.

На свое заседание днес Областният съвет е взел единодушно решение за водач на листата на ДПС-Благоевград за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат Делян Пеевски, в което няма особена изненада.

Пеевски е предложен и за водач на листата за Европейски парламент. Следва другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров. Двамата сегашни евродепутати Илхан Кючюк, Искра Михайлова. Изненадата е на пета позииция и се казва Елена Йончева. Останалите номинирани са Станислав Анастасов, Танзер Юсеинов и Танер Кабилов.

„Ние сме внесли много подробен отчет в деловодството за нашата работа, както и до членовете на Националния съвет на БСП. Предоставила съм отчета си на БСП и съм сигурна, че колегите ще бъдат много впечатлени. Като водач на листата на БСП на изборите през 2019 година вкарахме петима евродепутати. Сега зависи колко места искат от БСП да спечелят в Европейския парламент“, отговори уклончиво преди дни пред бТВ Елена Йончева, попитана дали отново ще е кандидат на БСП на евровота.

Тя е известен опонент на сегашното ръководство на соцпартията и критик на лидерката Корнелия Нинова като през годините я е обвинявала, че подкрепя Бойко Борисов. Както се въпротиви и срещу преизбирането на Нинова на поста през 2022 г.

През 2017 г.  е част от инициативния комитет, издигнал Румен Радев за кандидат-президент. След като става президент, той я назначава за свой секретар за връзки с медиите. Скоро след това тя напуска и е избрана за депутат в XLIV народно събрание от групата на БСП.

Като депутат Йончева влиза в конфликт с управляващите в т.ч. и с премиера Бойко Борисов и министър Боил Банов. През 2017 година Елена Йончева завежда дело за клевета срещу Бойко Борисов. След дълъг процес Йончева осъжда Борисов и на трите инстанции. 

Върховният касационен съд потвърждава, че Борисов и ГЕРБ трябва да изплатят 5000 лева на Йончева. Първоначалната сума, която журналистката иска е 20 000 лева, но съдът я намалява.

В началото на 2019 г. прокуратурата повдига обвинение срещу нея за пране на пари, свързано с аферата КТБ. Елена Йончева отговаря на обвиненията с думите, че това е опит за сплашване, който е свързан с разкритията ѝ за злоупотреби от страна на властимащи. Впоследствие през април 2021 г. КПКОНПИ внася срещу нея иск за конфискация на 158 000 лева.

Вчера стана ясно, че Елена Йончева окончателно губи съдебно дело, което води срещу ревизионен акт от август 2021 г по смисъла, на който тя е укрила от НАП данъчни приходи от 36 025 лева главница плюс 21 939 лева лихви (общо 57 965 лева). Освен това Върховният административен съд я осъжда да плати близо 4500 лв. за разноските на НАП пред Върховния административен съд и малко над 7000 лв. за първата инстанция.

Евродепутатката инициира резолюция за освобождаването на пленени в Червено море наши моряци

Елена Йончева е инициатор на резолюция, призоваваща за освобождаването на български моряци, пленени от йеменските хуси в Червено море, съобщиха от пресцентъра на евродепутатката.

Резолюцията трябва да се гласува на настоящата пленарна сесия в Страсбург, която е последна за този Европейски парламент.

Евродепутатите настояват ЕС да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на кораба „Галакси лийдър“, който от пет месеца е задържан в Червено море. Капитанът и помощник-капитанът са български граждани, а сред отвлечените е и румънски гражданин.

Елена Йончева благодари на всички български евродепутати, които са се застъпили за текстовете пред политическите си семейства.

Елена Йончева е ангажирана със съдбата на българските моряци от самото начало. Тя отправя въпроси в пленарната зала в Страсбург, в парламентарната Комисия по външна политика и в Подкомисията по отбрана. Българската представителка разгтоваря и с върховния представител на ЕС за външната политика, депозира и писмен парламентарен въпрос до Европейската комисия. От разговорите й до този момент обаче няма категорични индикации, че ЕС е включен в инициативи за освобождаването и защитата на европейските граждани от „Ггалакси лийдър“, отбелязват от кабинета на Йончева.