Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди вчера, че Украйна може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, ако САЩ не ѝ предоставят повече военна помощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на американското разузнаване отправи това предупреждение преди насроченото за утре гласуване в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна, предимно военна, след месеци на политическа безизходица.

"С тласъка, както практически, така и психологически, който военната помощ би осигурила, смятам, че украинците са напълно способни да удържат на натиска през тази година -  заяви Бърнс в реч по време на събитие в Центъра "Джордж У. Буш". -

Без допълнителна помощ обаче ситуацията ще стане много по-страшна. Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на тази година или поне (руският президент Владимир) Путин да бъде в състояние да диктува условията на политическото уреждане", добави Бърнс, без да уточнява какво има предвид под "загуба" на войната.

За да илюстрира липсата на боеприпаси в украинската армия, той също така заяви, че две бригади - подразделения с над 2000 войници - разполагат само с "15 артилерийски снаряда на ден" и общо с "42 минохвъргачки".

Тъй като помощта от Запада намалява, Украйна е изправена пред все по-голям недостиг на средства и настоява пред партньорите си да ѝ доставят необходимите оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва АФП.