Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна в българоезичното фейсбук пространство.

"Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България". 

Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена хиляди пъти.

Коментарите на "просветени умници" отдолу са лесно прогнозируеми.

Освен в тази фейсбук публикация цитатът от снимката се открива и в заглавие на информация от известния с "достоверността" си сайт budnaera.com. В текста по-долу обаче не се споменава България в подобен контекст.

По въпроса работи екипът за проверка на факти на БНР.

Твърдение: Чехия няма да приеме еврото и призовава да не се бърка с България 

В момента премиер на Чехия е Петър Фиала от десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври 2021 г. Търсене в интернет търсачките не дава резултати с подобно негово изказване. Такова обаче има от бившия премиер - Андрей Бабиш, което е цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС.

През юни 2019 г. на работно посещение в Словакия Бабиш казва, че Прага свързва своя икономически ръст със запазването на националната си валута и не планира да приеме еврото. "Чехия, за разлика от Словакия, не планира да приема еврото", е категоричен тогавашният чешки премиер. По неговите думи отказът на Чехия от преминаване към еврото е свързан "със сериозните проблеми, които изживява еврозоната". В цитираното изказване липсва призив Чехия да не се сравнява с България.

Какви са намеренията на Чехия за еврото?

Вече 20 години Чехия е член в ЕС и запазва националната си валута – чешката крона. Страната се ангажира да приеме еврото, без да фиксира крайни срокове. В последно време обаче дебатът за приемането на единната валута става все по-интензивен.

В новогодишната си реч чешкият президент Петър Павел, който пое поста през март 2023 г., заяви, че е време да се предприемат конкретни стъпки, които да доведат до това Чешката република да изпълни ангажимента си за приемане на еврото. Според Павел единната валута е "логично бъдеще".

Впоследствие през февруари пред брюкселското издание Euractiv министърът по европейските въпроси Мартин Дворжак заявява, че дискусията в Чехия за присъединяване към еврозоната е напреднала значително.

След среща между лидерите на управляващата коалиция е решено да се изготви анализ на евентуалното влизане на Чехия в Европейския валутен механизъм  (ERM II), което е предварително условие за приемане на общата валута на ЕС. Анализът трябва да бъде изготвен до октомври 2024 г. 

"Правителството ще вземе решение за по-нататъшни действия въз основа на тези анализи и икономическите резултати от 2024 г.", посочи официално премиерът на Чехия Петър Фиала.

Решението ще зависи от бъдещите правителства. Мандатът на настоящият кабинет изтича през 2025 г. Решението ще бъде повлияно и от обществените настроения. Според последния публикуван Евробарометър от пролетта на 2023 г. 54% от чехите са против приемането на единната европейска валута, а 44% одобряват идеята.

Заключение

Твърдението, че чешкият премиер е заявил, че Чехия няма да приеме еврото, "за да умори народа си от глад" и е призовал да не се сравнява страната с България, е НЕВЯРНО. Против приемането на еврото е бил бившият премиер Андрей Бабиш, но той не е сравнявал страната с България и цитираното изявление не отговаря на истината.

След решение на управляващата коалиция през октомври тази година се очаква да бъде готов анализ на евентуалното влизане на Чехия в Европейския валутен механизъм (ERM II), което е предварително условие за приемане на общата валута на ЕС.