Дали престъпници могат да участват в управлението? Този въпрос, който е свръхактуален в България, си задават и много хора в Германия днес. Става дума за брутални физически нападения, за словесно насилие или пък за насаждане на етническа омраза: журналистическото разследване на специализираната медия "Коректив" откри силно обременяващи факти за редица политици от популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Разследващите журналисти от "Коректив" разглеждат под лупа 48 депутати от АзГ.

28 от тях имат издадени съдебни присъди, най-малко на първа инстанция, или пък срещу тях се води следствие. С други думи - те са можели или все още могат да обжалват. Въпреки тези присъди повечето от въпросните лица представляват своята партия АзГ като депутати в Бундестага, в провинциални или в общински парламенти.

Тези мандатоносители не се опасяват от никакви негативни последици: правото да бъдеш избиран в Германия отпада единствено при извършени тежки престъпления като убийство или изнасилване.

Независимо дали ще го възприемем като справедливо или не, по-дребните престъпления не се броят като причина на определено лице да му бъде отказано "народното доверие". Впрочем, в България хората, извършили определени престъпления, също са лишени от възможността да бъдат избирани, като там списъкът е дори по-широк. Той включва престъпленията срещу човечеството, опит за насилствена смяна на държавния ред и тежки корупционни и измамнически престъпления. И в другите европейски страни осъдените за определени сериозни престъпления извършители не могат да бъдат избирани и да участват в управлението на държавните дела.

Журналистическото проучване на "Коректив" в Германия не е било преднамерено насочено само към представители на популистката партия АзГ. Както се оказва - в останалите германски партии, представени в парламента (ГСДП, ХДС/ХСС, Зелените, Партията на свободните демократи, Лявата партия) изобщо няма осъдени престъпници.

АзГ реагира с контраатака

Политиците от АзГ - както се случва обикновено, включително в България - реагираха на резултатите от журналистическото разследване с контраатака. Един депутат от АзГ и член на партийното ръководство каза, че "Коректив" са лъжци, които разпространяват клевети и опозоряващи твърдения за АзГ. Срещу същия този депутат през 2023-а година криминалната полиция започна разследване заради думите му, че президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер "по небивал в историята зловреден начин" разцепвал обществото и подклаждал конфликти. Прокуратурата обаче прекрати производството.

Във връзка с разследването много политици повтарят вече нееднократно отправяните предупреждения - че осъдени лица са неподходящи за упражняване на публични длъжности, защото институциите на парламентарната демокрация може да пострадат.

Нека припомним, че разследващите журналисти от "Коректив" в началото на годината изнесоха информацията за участието на политици от АзГ в една тайна среща, на която се е дискутирало насилственото прогонване на хора, на мигранти, от Германия. Включително на хора с германски паспорт. След това разкритие милиони хора излязоха по улиците на стотици германски градове в знак на протест срещу десния екстремизъм и срещу АзГ.

Плаща ли Русия на политици от АзГ?

Наскоро лъсна и друга неудобна информация за АзГ. Чешкото правителство разкри една руска пропагандна мрежа, поддържаща връзки и с АзГ. Чрез платформата с гръмкото име "Гласът на Европа" Русия се опитваше да навреди на Украйна и да повлияе на европейската политика. Според медийни публикации тази платформа е плащала за сътрудничество и на политици от АзГ.

Всички тези скандали не водят до почти никакви последици вътре в самата партия - това също е явление, познато и при други популистки или клиентелистки партии в Европа, а и в България. Партията, част от която държавните органи са квалифицирали като дясноекстремистка, отхвърля всички обвинения - и на свой ред предприема поход срещу медиите и срещу държавните органи.

В момента в тази партия тонът се задава от най-радикализираните политици като лидера на партийната организация в Тюрингия Бьорн Хьоке. Самият той обаче също попадна в полезрението на германското правосъдие. Хьоке вече за втори път влиза в съдебната зала по една и съща причина: бившият учител по история използвал на партийни митинги лозунга на престъпната организация SA, щурмоваците на Хитлер в епохата на националсоциализма. Този лозунг в Германия е забранен, но Хьоке отхвърля обвинението.

"Дойче веле"