Япония планира да пусне следващо поколение пътнически самолети през 2035 г. в пореден опит да създаде собствена авиостроителна индустрия, след като проектът на "Мицубиши хеви индъстрис" (Mitsubishi Heavy Industries) за разработване на пътнически самолет пропадна, предаде Киодо, като се позова на запознати източници.

Новият проект ще бъде разработван съвместно от министерството на икономиката, търговията и промишлеността и няколко частни компании, като те ще си поделят инвестиции от общо 5 трилиона йени (33 милиарда долара) през следващите 10 години.

Новият самолет ще може да бъде захранван с водород или с друго алтернативно гориво, но не и с традиционния за сегашното въздухоплаване керосин, тъй като иновациите правят възможна декарбонизацията и на въздушния транспорт. Много авиокомпании вече ползват "устойчиво" авиационно гориво, произведено на основата на отработени хранителни масла или пряко от растителни продукти.

"Мицубиши" се отказа миналата година от разработването на първия японски пътнически самолет с работно наименование "Спейсджет" (SpaceJet), като се аргументира с липсата на ноу-хау и покачване на разходите.

Разработката на самолета, наречен преди това "Мицубиши риджънъл джет", започна през 2008 г. с отпуснати от министерството на промишлеността 50 милиарда долара. Той трябваше да бъде готов до 2013 г., но това така и не се случи. Пускането му беше отлагано шест пъти и накрая пандемията окончателно сложи край на проекта.