Калин Стоянов остава вътрешен министър и в служебното правителство. Това съобщи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев.

Ето с какви мотиви:

"Това беше най-трудното решение, колебаех се до вчера. Но след като главният секретар подаде оставка вчера, щеше да е голямо предизвикателство за системата и двамата да са извън нея по време на избори".

Отделно, синдикатите му казали че ще бъдат "демотивирани да участват в организацията на изборите, ако г-н Стоянов, извършил толкова много реформи, бъде сменен".

Главчев оповести пълния списък на министрите си в президентството.

Състав на кабинета:

министър-председател – Димитър Главчев 

заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова 

министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова 

министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

министър на отбраната – Атанас Запрянов 

министър на външните работи - Ивайло Ценов

министър на правосъдието – Мария Павлова 

министър на образованието и науката – Галин Цоков

министър на здравеопазването – Галя Кондева

министър на културата – Найден Тодоров

министър на околната среда и водите – Петър Димитров

министър на земеделието и храните – Кирил Вътев 

министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков 

"Продължаваме промяната - Демократична България": Калин Стоянов е обида, чадър за ГЕРБ и ДПС

Изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Един служебен кабинет трябва да постигне безпристрастни избори, където купеният вот трябва да бъде ограничен максимално", каза Петков.

Кирил Петков за пореден път посочи, че Калин Стоянов е бил предложен от ГЕРБ за министър в правителството в оставка.

"Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата", посочи Петков. 

Според Кирил Петков и други министри, залегнали в проектосъстава на служебното правителство, показват неговото "ярко политическо оцветяване". 

"Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ, с голямата опасност да имаме отново хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване. Едновременно с това купеният вот да бъде в същите мащаби, с които го видяхме по време на местните избори.

"Ние сме не само възмутени, а сме абсолютно взривени от това предложение", заяви Петков и по повод Валентин Мундров. 

Той коментира и попадането в служебното правителство на досегашния министър на транспорта в оставка Георги Гвоздейков, който е член на ПП.

"Имах дълъг разговор с него вчера и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет – защото служебните кабинети не трябва да са политически балансирани, а политически неутрални – това решение ще бъде изцяло негово. Ако той реши да го направи, ще бъде изключен от "Продължаваме промяната", каза още Кирил Петков. 

След изказването на Петков представителите на "Продължаваме промяната – Демократична България" напуснаха консултациите в сградата на "Дондуков" 2.  

През участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват чадър над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС, посочи пред медиите Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, след като представителите на групата напуснаха консултациите при президента. Те обявиха, че са възмутени от състава на предложения служебен кабинет.

Атанасов обяви, че ПП-ДБ нямат никакво доверие на Калин Стоянов, който бе предложен за служебен министър на вътрешните работи, и оттук нататък "ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек".

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ отправи критика и срещу предложената за служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която в момента е заместник на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който "толкова силно е крепен от ГЕРБ и ДПС" (виж отговора на МВР най-долу, б.р.).

ГЕРБ: Нямаме свои членове в служебния кабинет

Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

Дончев посочи, че ще направи оценка, след като приключи мандатът на този кабинет. Той отбеляза, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват.

Дончев е с очакване да се организират честни избори и с надежда "почти тригодишният спазъм", където цялата обществена енергия на партиите отиде във взаимното им унищожение и не остана енергия да се задвижат обществените системи, да има промени, които да носят резултати за хората.

Изрази надежда, освен противопоставянето на политическите сили, да се намери формулата, с малко повече съгласие и мъдрост, фокусът да бъде върху постигнати резултати и промяна за добро.

Изборите 2 в 1

Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат "две в едно" на 9 юни, съобщи президентът Румен Радев.

Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“, обясни държавният глава.

МВР поименно посочи лошите - Атанасов и Петков

По-късно през деня и МВР разпространи чрез пресцентъра поредна позиция по повод "поредни внушения и нападки от страна на Кирил Петков и Атанас Атанасов". В нея се отбелязва, че преди, по време и след произвеждане на изборите за местна власт през 2023 г. действията на МВР не са били обект на критики от Петков и Атанасов, а тъкмо обратното.

"Активността на гражданите, подаващи сигнали в МВР, показа ръст в доверието към институцията. Говоренето и разпространяването на неистини са опит за омаловажаване на труда на хилядите полицаи, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове.

По време на избори Министерството на вътрешните работи осигурява преди всичко обществения ред. Организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите", се казва в позицията.

Такива позиции от името на Пресцентъра, която би трябвало да е отделна дирекция в министерството, а не рупор или личен фейсбук профил на обидения министър, напоследък валят буквално всеки ден.

От МВР заявяват още (напълно деполитизирано!), че резултатите от изборите са следствие от доверието на хората към представителите на политическата ни класа.