Президентът Румен Радев ще проведе консултации днес с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание от 9:30 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В консултациите ще участва и кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. Той трябва да "консултира" с партиите проектокабинета си.

Срещите са в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Според този текст президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. 

На 30 март президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, подчерта тогава държавният глава и заяви, че нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство. Главчев даде съгласие. Така все по-ясно се очертават избори 2 в 1 на 9 юни.

Формално политическите лидери се разграничиха от реденето на служебното правителство, в т.ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидер и на Главчев.

Самият кабинет пък се реди в пълна секретност. Така се родиха спекулации с имената на министрите. Очаква се някои от сегашните да запазят постовете си.

Големият въпрос е ще остане ли министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, срещу което от "Продължаваме промяната-Деемократична България" се противопостави. Името на Стоянов е замесен в поредица от скандали - полицейско насилие, Нотариуса, мистериозната оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев.