Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е искал за шеф на оперативния щаб за изборите да бъде назначен зам.-министър Кирил Ценкин. Не е имало натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да си подаде оставката.

Това каза вътрешният министър в оставка Калин Стоянов в кулоарите на парламента.

"Кирил Петков дойде в моя кабинет и поиска за ръководител на оперативния щаб за изборите да бъде определен заместник-министър Кирил Ценкин. Аз му казах, че това трудно може да стане, даже е невъзможно, защото винаги назад във времето и така и ще бъде, ръководител е бил главният секретар на МВР. Няма как лице от политическия кабинет да го ръководи", каза Стоянов.

По повод продължаващите спекулации за това по чия препоръка е станал министър той, за пореден път заяви, че поканата е дошла от Петков. 

"Той ме покани като експерт, само с него съм разговарял, за да вляза в кабинета. Не са ме канили в служебния кабинет", каза Стоянов.

Вчера главният секретар си подаде оставката по лично искане и причини (това стана известно днес). Категорично никакъв натиск няма, заяви още той.

"Не за първи път чух от премиера Николай Денков, че евентуално е имало някакъв натиск, че те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през нас", добави Стоянов.

Кирил Ценкин е бивш служител на Национална служба за охрана, охранявал навремето в т.ч. дясната ръка на Бойко Борисов Цветан Цветанов, а за последно - Кирил Петков като премиер. Неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в поредната си защита на Калин Стоянов, обяви, че от ПП-ДБ имали и главния секретар, и заместник-министрите в МВР.

Самият Калин Стоянов отказа да си подаде оставката след бруталните случаи на полицейско насилие от ноември м.г. на протеста срещу БФС, когято бяха бити и граждани, и журналисти. Оставката му бе поискана от политическото ръководство на ПП-ДБ и от премиера Николай Денков (ПП-ДБ). Той обаче бе защитен от Бойко Борисов и Делян Пеевски, които хвърлиха вината върху спортния министър, който няма общо нито с организирането на протеста, нито с футболния съюз, нито с полицейската охрана. 

Киирил Петков продължава да твърди, че неговото име за кабинета е било "подадено" от Бойко Борисов.

Самият Стоянов не бе и сред министрите на ПП-ДБ, насилствено вкарани в папката на Мария Габриел, които си направиха отвод.

След като стана ясно, че отиваме на избори, даде да се разбере и че очаква от служебния премиер Димитър Главчев (ГЕРБ) да му се обади да го покани и в състава на служебното правителство.