Близо две години след първоначално планираното, "Филаделфия Флайърс" от Националната хокейна лига на САЩ и Канада най-после успя да привлече руския вратар и национал Иван Федотов.

По-късно днес ще има пресконференция, на която ще участва самият 27-годишен играч и генералният мениджър на тима Даниел Бриер. Очаква се самият Федотов да разкаже историята си, добила световна слава през лятото на 2022 г.

През месец май същата година Федотов подписа договор с "летците", след като представяше Руския олимпийски комитет на Олимпийските игри в Пекин.

Месеци по-късно стражът трябваше да се присъедини към "Филаделфия", но стана ясно, че е бил задържан в Санкт Петербург по обвинение, че отказал да отбие военната си служба. За дни Федотов беше в неизвестност, а неговият адвокат Алексей Пономарьов заяви, че е подал жалба срещу решението за издаване на повиквателна. 

Хокеистът е бил приет в болница, след което е изписан и следите му се губеха, което притесни доста хора. Впоследствие стана ясно, че от Петербург асът е пратен директно във военната база в Северодвинск, отвъд Полярния кръг.

След като изкара службата си, през 2023 г. 204-сантиметровият Федотов, роден във финландския град Лапенранта, близо до руската граница, се завърна на вратата на ЦСКА (Москва). И записа още един сезон с тима в Континенталната хокейна лига.

С руските олимпийци Федотов спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Пекин през 2022 година - на финала отборът отстъпи пред Финландия.

Днес ще се разбере дали Иван Федотов ще играе за "Флайърс" до края на настоящия сезон в НХЛ или е в сметките за следващия.