Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин може да допринесе за прекратяване на войната в Украйна.

"В продължение на много години ние работихме заедно разумно. Може би това все още може да помогне за намирането на решение чрез преговори, не виждам друг начин", заяви Шрьодер в интервю за германската агенция DPA.

Кремъл приветства коментарите на Шрьодер. Според руските информационни агенции говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил в четвъртък, че добрите, конструктивни отношения на лично ниво, като тези между Путин и Шрьодер, могат да помогнат за решаването на проблемите.

Путин и Шрьодер неведнъж са демонстрирали това по времето, когато Шрьодер беше на поста си. "Това помогна за разрешаването на най-трудните въпроси и осигури постепенното развитие на двустранните отношения".

Мари-Агнес Щрак-Зимерман , председател на Комисията по отбрана в Бундестага, опроверга обаче мнението на Шрьодер.

"Да се смята сериозно, че Герхард Шрьодер има някакво влияние върху Путин, не знам... Трябва да внимаваме да не се надценяваме и мисля, че това включва и г-н Шрьодер."

Шрьодер е приятел на г-н Путин, откакто беше канцлер от 1998 до 2005 г. и продължава да работи за компаниите, които са мажоритарен руски собственик на газопровода "Северен поток" през Балтийско море. Въпреки, че определи руското нападение над Украйна като "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин. По тази причина ръководството на социалдемократическата партия поиска да го изключи, но процедурата се провали.

Шрьодер не иска да забрави "положителните събития" с Путин

На въпроса защо държи на приятелството с руския президент въпреки десетките хиляди жертви и руските военни престъпления във войната в Украйна, Шрьодер отговаря:

"Вярно е, че това е измерение, което е различно. Но някога изглеждаше, че тези лични отношения могат да бъдат полезни за решаването на един изключително труден политически проблем.

И затова смятам, че би било напълно погрешно да се забравят всички положителни неща, които са се случили между нас в политиката в миналото. Това не е в моя стил и аз не го правя."

Шрьодер явно намеква за посредническата си мисия през март 2022 г., малко след руското нападение над Украйна. Според собствения му разказ той първо се е срещнал с тогавашния украински парламентарист и настоящ министър на отбраната Рустем Умеров в Истанбул и е продължил към Москва за разговори с Путин. Инициативата обаче се провали.

Днес Шрьодер подкрепя нов опит за посредничество на правителствено ниво.

"Франция и Германия ще трябва да поемат инициативата. Очевидно е, че войната не може да приключи с пълното поражение на едната или другата страна."

Шрьодер определи спекулациите, че Путин може да започне ядрена война или да нападне страна от НАТО на източния фланг, като "глупости". За да се пресече в зародиш ескалацията към подобни сценарии и да се предотврати нарастването на тревогите на населението, освен подкрепата за Украйна, трябва сериозно да се помисли и за решение на конфликта, подчерта той.

Настоящият германски канцлер Олаф Шолц не е разговарял с Путин по телефона от декември 2022 г. Въпреки това в интервю, публикувано във вестник Märkische Allgemeine в четвъртък, той изтъкна, че са водени многократни разговори с Москва по въпроси като споразумението за износ на украинско зърно, безопасността в Запорожката атомна електроцентрала и размяната на задържани.

"Редица страни, включително Украйна, в момента обсъждат на ниво съветници по сигурността каква форма може да приеме нещо, което да доведе до мирен процес", каза той. "Но позволете ми да кажа едно нещо много ясно: мирът е възможен по всяко време. Путин просто трябва да спре варварската си кампания и да изтегли войските си."