"Като махнете цялата мъгла от цялото говорене на всичките преговорни процеси, като сравните двете - единствената разлика е споразумението."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира накратко пред журналисти вчерашното решение на ГЕРБ да прекрати преговорите, да се откаже от реализиране на първия мандат и заявката, че втори - този на ПП-ДБ няма да подкрепи.

По "двете" се разбира двата артикулирани от преговорните страни подхода.

"Преди девет месеца имахме джентълменско споразуение (за ротация на премиера и смяна на министри по тяхно решение). На 17 март Мария Габриел ни предложи същото но без споразумението. Вчера Николай Денков предложи ротация без смяна на министри, но със споразумението", припомни Петков.

Тоест - за ПП-ДБ действията на ГЕРБ, които четири пъти напускаха преговорите, в т.ч. вчера, са защото те не искат да подпишат споразумение, което съдържа гаранции при избора на номинации в съдебната власт, регулаторните и контролни органи и др.

"Не са готови на реформи в съдебната система, службите, регулаторите", констатира Петков.

Какво предстои? Тази вечер широките ръководства на партиите от обединението се събират, за да обсъдят как ще процедират с втория мандат. 

"Ние си я поемаме тази отговорност с втория мандат, но нашите национални съвети трябва да ни дадат мандат. Нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма, а ще си поемем отговорността за втория мандат", заяви Петков.