Израелските сили днес са обсадили още две болници в Газа, и са подложили медицинските екипи на силен обстрел, твърди палестинският Червен полумесец, а Израел заяви, че е заловил 480 бойци при продължаващите сблъсъци в основната болница в анклава "Аш Шифа", предаде Ройтерс.

Израелските сили твърдят, че болниците в палестинския анклав, където войната бушува вече повече от пет месеца, често се използват като крепости на бойците на "Хамас", които укриват там свои бази и оръжия. "Хамас" и медицинските работници отричат това.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че един от служителите му е бил убит, когато израелски танкове внезапно навлезли отново в районите около болниците "Ал Амал" и "Насър" в град Хан Юнис на фона на тежки бомбардировки и стрелба.

Израелските бронирани сили са блокирали болница "Ал Амал" и са извършили мащабни операции с булдозери в близост до нея, се казва в изявление на Червения полумесец и се допълва: "В момента всички наши екипи са в изключителна опасност и са напълно блокирани".

В изявлението се казва още, че израелските сили изискват пълна евакуация на служителите, пациентите и разселените хора от помещенията на болница "Ал Амал" и ги обстрелват с димни бомби, за да принудят обитателите им да ги напуснат.

Израелските въоръжени сили заявиха, че силите им нанасят удари по "инфраструктура" в Хан Юнис, която се използва като сборен пункт за много бойци. "Хамас" отрича да използва болници за военни цели и обвинява Израел във военни престъпления срещу цивилни цели.

Министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" ивица Газа междувременно заяви, че десетки пациенти и медицински служители са били задържани от израелските сили в болницата "Аш Шифа" в град Газа в северната част на анклава, която от седмица е под израелски контрол.

"Аш Шифа" е едно от малкото здравни заведения, които дори частично функционират в северната част на Газа, и подобно на други е приютила част от близо двата милиона цивилни - над 80% от населението на Газа - разселени в следствие на войната, отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че не е успяла да получи достъп до районите на болниците в Газа и да провери достоверността на твърденията на двете страни. 

Жители на Хан Юнис заявиха, че израелски танкове са напреднали и в западния квартал на града близо до болницата "Насър" на фона на силен въздушен и сухопътен обстрел.

Здравни служители съобщиха за седем убити при израелски въздушен удар по жилище в южния град Рафах, който е разположен на египетската граница и се е превърнал в последно убежище за половината от разселеното население на Газа.

Най-малко 32 226 палестинци са загинали, от които 84 през последните 24 часа, и 74 518 са били ранени от началото на въздушната и сухопътна офанзива на Израел в гъсто населената крайбрежна територия на 7 октомври, съобщи днес здравното министерство на Газа.