Ще има ли ротация, или няма да има? Ще има ли ново правителство, или не? Идват ли избори? В последната седмица отговорът на тези въпроси се променя всекидневно, а понякога - и през час. ГЕРБ и ПП-ДБ влязоха в дълъг процес на преговори, разтърсван от изказвания, заплахи, натиск, странни политически ходове и постоянни обвинения.

За какво всъщност се карат? Министри, закони, партньори? В крайна сметка кое е по-важното - дали Мария Габриел е премиер и Асен Василев финансов министър, или влизането ни в Шенген и Еврозоната?

По темата в новия Z-Каст гост е парламентарната репортерка и политически редактор на Клуб Z Пламена Игнатова.

"Тези две формации нямат никакво разминаване по отношение на политическите си цели и какви законодателни реформи трябва да приложат. Поне на хартия е така", подчерта тя.

На пръв поглед изглежда, че участието на ДПС във властта е истинската разделителна линия - но според нея това е само един от проблемите. А новият съпредседател на Движението вече е "изпран".

"Пеевски го изпрахме всички, включително и част от медиите - като започнахме да придаваме твърде голяма важност на неговите думи, дори когато не са важни, и на гласувания, които не зависят от ДПС. ДПС не трябва да бъде изключвана априори. Но все си мисля - ако ще работят с ДПС, добре е някъде официално да го напишат."

Според нея ако ще се прави коалиционно споразумение, независимо как ще бъде наречено, то трябва да е по-конкретно и подробно от предложените досега - с ясен механизъм за избора на прокурорски съвет, съдебен съвет, инспекторат, антикорупционна комисия. Както и кои регулатори ще се избират с мнозинство от 2/3, ако имат намерение да правят това.

Загуби ли Борисов своя срам от управление с ДПС? Защо тези, които зоват за прозрачност, са най-потайни? Кого обслужват "течовете" в медиите? 

И най-вече - очаква ли ни нов предсрочен вот? Има ли значение кой ще носи вината за него? И кой е в по-добра кондиция за избори?

Отговорите на тези въпроси гледайте и слушайте в новия 150-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.