Всички индийски рафинерии отказват да приемат руски суров петрол, превозван с танкери на "Совкомфлот" (най-голямата корабна компания на Русия) поради наложени на компанията американски санкции, предаде "Блумбърг". 

Частни и държавни преработватели, включително най-големият - Indian Oil Corp. - са спрели да приемат товари, ако са на плавателни съдове на "Совкомфлот", обясняват източници пред изданието. Рафинериите проверяват внимателно собствеността на всеки кораб, за да се уверят, че не са свързани с фирмата или други санкционирани компании.

По-рано през седмицата Ройтерс съобщи, че този ход е предприет от най-голямата частна рафинерия в Индия, Reliance Industries Ltd. Изглежда, че засиленият контрол върху танкерния гигант е обхванал и други съдове, превозващи руски петрол - два кораба вече няколко седмици чакат край бреговете на Южна Азия, без индикация кога ще разтоварят.

Indian Oil, Bharat Petroleum Corp., Hindustan Petroleum Corp., Mangalore Refinery & Petrochemicals Ltd. и Nayara Energy Ltd. — 49% собственост на руската "Роснефт" — не отговорили веднага на въпроси на "Икономик таймс". "Совкомфлот" отказала да коментира оперативната си дейност.

На 24 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ санкционира "Совкомфлот" и идентифицира 14 танкера за суров петрол, в които държавната фирма има интерес. Това дойде в допълнение към по-широките мерки, които вече бяха наложени на кораби, които не са на "Совкомфлот", и приятелски настроени към Русия компании от октомври за нарушения на тавана на Г-7 на цената на руския петрол.

Индия е основен купувач на руски петрол след старта на инвазията в Украйна, но по-строгите санкции на САЩ пречат на търговията и карат рафинериите да търсят по-скъп суров петрол от други държави като Америка. "Совкомфлот" призна в началото на седмицата, че санкциите оказват натиск върху дейността ѝ.

Все още се очаква южноазиатската нация да приеме големи количества руски суров петрол този месец, като Kpler оценява вноса от 1,8 милиона барела на ден - най-високият от юли насам. Около 1,5 милиона барела суров петрол Urals са били доставени досега с кораби на "Совкомфлот" през март, което е спад от 4,4 милиона барела през януари и 4,7 милиона барела през февруари, според данните за доставката, събрани от "Блумбърг".