САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, в която призовават за "незабавно прекратяване на огъня" в ивицата Газа. Блинкън заяви пред саудитската медия "Ал Хадат", че прекратяването на огъня ще бъде свързано с освобождаването на заложниците, отвлечени в ивицата Газа. Той изрази надежда, че това ще изпрати "силен сигнал."

В същото време държавният секретар даде да се разбере: "Разбира се, ние подкрепяме Израел и подкрепяме правото му на самозащита." В същото време е "наложително да се погрижим за цивилното население, което е в опасност и страда толкова ужасно". На тях трябва да се даде приоритет, "като се защити цивилното население и му се предостави хуманитарна помощ". Тези искания са изложени в предложената резолюция. Все още не е определена дата за гласуване на проекта.

Дали САЩ, които имат право на вето, се отдръпват от Израел?

Това представлява промяна в курса на САЩ. В миналото те упражниха правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН върху няколко резолюции, призоваващи за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас. Наскоро, през февруари, САЩ блокираха проекторезолюция, внесена от Алжир, призоваваща за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня". Оттогава насам представители на Вашингтон преговаряха за алтернативен текст, който да подкрепи дипломатическите усилия на място за шестседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на израелските заложници.

Коментарите на държавния секретар на САЩ бяха направени по време на посещение в Саудитска Арабия, където Блинкън се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и външния министър принц Файсал бин Фархан за разговори относно войната между Израел и Хамас в ивицата Газа.

"Споразумението е много възможно"

В интервюто Блинкън говори и за продължаващите в Катар преговори за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелски заложници в замяна на палестински затворници.

"То е все по-близо. Мисля, че различията намаляват и споразумението е много възможно", каза Блинкън за състоянието на преговорите.

След престоя си в Саудитска Арабия той продължи пътуването си до Египет и Израел. Според йорданското външно министерство той се е срещнал с представители на Йордания, Египет, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в Кайро. САЩ, Катар и Египет от седмици посредничат между Израел и ислямистката организация "Хамас".