Председателката  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в неделя, че ивицата Газа е изправена пред глад и трябва да се постигне бързо споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Газа е изправена пред глад и ние не можем да приемем това", каза Фон дер Лейен пред репортери, говорейки в Кайро след подписването на споразумение за стратегическо партньорство с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

"Изключително важно е бързо да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, което да освободи заложниците и да позволи повече хуманитарна помощ да достигне до Газа."

Ас Сиси заяви, че Египет и европейските лидери са се договорили да отхвърлят израелска военна операция в Рафах.

"(Една операция) ще удвои хуманитарната катастрофа, от която страда цивилното население в ивицата Газа, в допълнение към последиците от тази операция за ликвидиране на палестинската кауза, което Египет категорично отхвърля", каза египетският президент.

 И Шолц зове за спешно прекратяване на огъня

Пак в неделя и германският канцлер Олаф Шолц призова за спешно прекратяване на огъня в ивицата Газа след среща с йорданския крал Абдула Втори в пристанищния град Акаба, разположен в южната част на Йордания, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Абсолютно ясно е, че сега трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим влошаването на ситуацията", заяви Шолц.

При второто си посещение в региона от началото на конфликта германският канцлер се обяви против израелската сухопътна офанзива в град Рафах.

Големият брой цивилни жертви в резултат на израелско нападение срещу град Рафах в Газа ще направи регионалния мир "много труден".

Спешно организираните разговори се осъществяват, след като в петък Израел одобри план за нападение на разположеният в южната част на ивицата Газа град, където повече от половината от 2,3-милионното население на палестинския анклав се укриват на фона на продължаващата вече повече от пет месеца война.

Шолц повтори позицията на германското правителство, че Израел има пълното право да се защитава срещу нападенията, извършени от палестинската въоръжена групировка "Хамас", но заяви, че това не трябва да води до пряка заплаха от военни действия за големия брой хора в Газа, които са избягали в Рафах.

"Поради тази причина много ясно заявих, точно както направи и президентът на САЩ Джо Байдън, че смятаме, че това е нещо, при което трябва да се действа много, много, много внимателно, за да се избегне голям брой нови жертви", каза канцлерът. 

Във връзка с планираното възобновяване на непреките преговори за временно прекратяване на огъня Шолц заяви, че трябва да се наблегне на възможността за постигането на по-дългосрочно прекратяване на огъня, отбелязва ДПА.

Нетаняху упрекна съюзниците на Израел в "къса памет"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху упрекна днес съюзниците на Израел в "къса памет" за нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" на 7 октомври. И заяви, че Израел ще продължи с офанзивата си в ивицата Газа въпреки нарастващия международен натиск, предаде Ройтерс.

"Искам да попитам нашите приятели от международната общност: Толкова ли е къса паметта ви? Толкова бързо ли забравихте за 7 октомври, най-жестокото клане, извършено срещу евреи след Холокоста?", каза Нетаняху в началото на заседанието на кабинета си.

"Толкова бързо ли сте готови да откажете на Израел правото да се защитава срещу чудовищата от "Хамас"?", продължи премиерът.

Нетаняху повтори, че Израел ще продължи настъплението си в Газа, включително в град Рафах, като същевременно ще евакуира цивилни от зоните на бойните действия.

След срещата си с Шолц по-късно в неделя израелският премиер обяви, че Израел няма да остави цивилни в капан в Рафах

"Това не е нещо, което ще направим, докато държим населението заключено на място. Всъщност ще направим точно обратното, ще им дадем възможност да напуснат", каза той по време на медийно изявление в Йерусалим заедно с германския канцлер Олаф Шолц.

Правителството на Израел днес реши да въведе национален ден за възпоменание, на който всяка година да се почита паметта на загиналите при "катастрофата" - нападението, извършено на 7 октомври от палестинската ислямистка групировка "Хамас" в южната част на страната, се казва изявление на канцеларията на премиера, цитирано от Франс прес.