Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст в Световния доклад на щастието на ООН за периода 2021-2024 г.,  в сравнение с периода 2006-2010 г. Експертите, извършили изследването, изтъкват, че в доклада от 2013 г. страната ни заема 144-то място от 156 страни, като на 143-то място е Афганистан. В доклада от 2024 г. България е поставена на 81-во място - скок напред с цели 63 позиции (единствено в Сърбия се наблюдава по-голямо положително развитие - 69 места).

Но трябва да се направят определени уточнения - най-щастливи у нас са младежите под 30-годишна възраст (40-о място). При по-възрастните (над 60-годишна възраст) страната ни пада на 90-о място. Това всъщност е една от целите на изследователите - да сравнят поколенческите вариации в отделните държави. Годишният доклад изтъква по-силното усещане за щастие сред по-младите поколения, отколкото сред по-възрастните в повечето, но не във всички региони - изключение са Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Разликата между поколенията се е задълбочила навсякъде по света, с изключение на Европа, което авторите на доклада считат за "тревожно". Докладчиците специално изтъкват Източна Европа като регион, в който щастието е нараснало сред всички възрастови групи.

Финландия затвърждава позицията си на най-щастливата страна в света, като печели титлата за седма поредна година. Десетката след нея е допълнена от Дания, Исландия, Швеция, Израел, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Швейцария и Австрия. Специалистите посочват, че за първи път от над 10 години САЩ и Германия не са в топ 20, като заемат съответно 23-та и 24-та позиция.

Най-големият спад от периода 2006-2010 г. насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обхванат от хуманитарна катастрофа след завръщането на талибаните на власт през 2020 г., заема последното място сред 143 държави. 

Нито една от най-населените държави в света не попада в топ 20.

"Сред първите десет само Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона жители. Сред първите двадесет само Канада и Великобритания имат повече от 30 милиона жители", се посочва в доклада.

Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.

Световният индекс за щастието е измерител, публикуван от Мрежата за решения на ООН за устойчиво развитие (SDSN) всяка година от 2012 г. насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни. Докладът отчита шест ключови фактора: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.    

Близостта до природата и добрият баланс между професионалния и личния живот са от ключово значение за удовлетвореността на финландците, според Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област. Финландците може би имат "по-достъпно разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение със САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба, допълва тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до здравеопазване и образование също са от ключово значение.

"Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и висока степен на автономност", смята Де Паола.