Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) на заседанието си днес реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. Това се посочва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

В него се информира, че е решено "да се изпрати окръжно до епархийските митрополити за подготовка и провеждане на избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор в епархиите на 2 юни 2024 година".  

На 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, е решено също днес от Светия синод.

Светият синод заседава днес, за да бъде избран наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх. 

На днешното заседание на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза пред журналисти по-рано днес в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

На своето заседание днес Светият синод определи и датите за провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Българската патриаршия. В него се съобщава, че се възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

Изборът на нов Сливенски митрополит ще е до три месеца, а на български патриарх - до четири месеца.

В обръщение от вчера вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай заяви: "Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя - членовете на Светия синод".

Няма как да коментирам изявлението на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово лично желание, и негово виждане, което беше представено и в заседанието на Светия синод, каза по-рано днес пред журналистите в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод.

Попитан както ще стане, ако някой номинира по-късно митрополит Николай, говорителят на Светия синод отговори: "Няма как да се номинира, тъй като вече той си даде отвод от процедурата за патриаршеския престол".

Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима отговарят на тези изисквания, като сред тях е и Пловдивският митрополит Николай.