Защо руснаците гласуват за Путин? В търсенето на отговор на този въпрос Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) проведе проучване на 14 март, в което участват 1600 руснаци на 18 и повече години. Резултатите са публикувани на сайта на организацията и са цитирани от ТАСС.

"На 15-17 март в Русия се проведоха президентски избори. Според резултатите от последното предизборно проучване на ВЦИОМ могат да бъдат идентифицирани общо осем мотива за участието на руснаците в основното политическо събитие на страната. Ключово е изпълнението на гражданския дълг (39% от броя на избирателно активните граждани)", се казва в съобщението.

Според проучването 20% от анкетираните оправдават решението си с желанието да подкрепят своя кандидат или партия, 11% посочват желанието да бъдат чути. 9% от анкетираните твърдят, че отиват на избори с цел подобряване на ситуацията в техния регион, други 8% определят участието си в избори като традиция или навик.

Според ВЦИОМ гражданите, които гласуват за Владимир Путин, обясняват избора си със следните аргументи:

"Вярвам му / Вярвам / Не вярвам на другите" - 16% 

"За кого друг да гласувам? / Никой друг не може да се справи" - 16% 

"В. В. Путин / най-добрият президент / се справя с отговорностите" - 12%,

"Издигна страната / Русия стана велика страна" - 10%,

"По време на Великата отечествена война не можете да смените владетеля" – 8%.

Според официални данни на руските власти Путин е спечелил изборите с близо 90 процента от вота. Най-висока е подкрепата му в анексираните украински територии, от което може да съдим до колко резултатите отговарят на реалните настроения на хората.