Ивайло "Нойзи" Цветков се съгласи на споразумение с прокуратурата по делото, което се води срещу него.

Така двете страни одобриха 10 месеца условно наказание с 3 години изпитателен срок.

Наказанието включва и 1 г. и 2 месеца без книжка.

На днешното първо и последно заседание (като мине през съд, споразумението става окончателна влязла в сила присъда, б.р.) съдът отмени паричната гаранция на журналиста и културолог - от 3000 лв.

Отделно - дали автомобилът му ще бъде отнет в полза на държавата, Софийският районен съд ще се произнесе в друго дело, след като прокуратурата го сезира. Но промененият през миналата година закон е еднозначен в тази посока.

Припомняме, че журналистът беше задържан да шофира след употреба на алкохол.

„Много съжалявам”, каза днес Ивайло Цветков пред медии, докато чакаше да бъде напечатано споразумението, за да го подпише.  

Ето и официалното съобщение на Софийската районна прокуратура:

По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден мъж, шофирал с 2,52 промила алкохол в кръвта

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден 51-годишен мъж, шофирал след употреба на алкохол.

На 17.11.2023 г. обвиняемият И.Ц. е шофирал лек автомобил, марка „БМВ“, по ул. „Околовръстен път“ в гр. София след употреба на алкохол. Първоначално обвиняемият е тестван с „Дрегер“, който отчел положителна проба - именно 2,12 промила алкохол в издишания въздух. Обвиняемият дал проба за изследване в болница, която отчела, че И.Ц. е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,52 промила.

По случая е водено досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда.

Днес, 18.03.2024 г., И.Ц. призна вината си пред състав на Софийски районен съд и му беше наложено наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ условно с 3 години изпитателен срок. И.Ц. е лишен от право да управлява МПС за срок от 1  година и 2 месеца.

Междувременно наблюдаващият прокурор внесе искане в Софийски районен съд автомобилът на И.Ц. да бъде отнет в полза на държавата. Предстои съдът да се произнесе по това искане.