Силни експлозии се чуха различни квартали на Одеса през нощта на събота срещу неделя. 

Атаката с дронове започна около час преди полунощ. Сирените бяха задействани в 23.17 часа. Областните и градските власти призоваха населението да се укрие на безопасни места.

Дроновете летяха откъм Черно море. Първите експлозии се чуха в град Южни, на 48 км от Одеса.

Русия е изстреляла тази нощ 16 дрона и 7 ракети срещу Одеса, които са нанесли щети на селскостопански предприятия и са разрушили сгради, съобщи южното командване на украинските въоръжени сили, цитирано от Ройтерс.

"Пожарите бяха потушени незабавно", добави командването в Телеграм. "Няма пострадали хора."

От безпилотните самолети 13 са били унищожени над Одеска област, а един - при захода си над Николаевска област, добави командването. Не е ясно дали щетите са причинени от падащи отломки от дронове или от дронове, които не са били свалени. Няма информация и дали дроновете, които не са били свалени, са поразили целите си.

Според украинските сили ракетите са били насочени срещу Харковска, Донецка и Черниговска област.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не можа да провери информацията от независим източник.

Тази седмица всяка нощ градът е подлаган на масирани удари с дронове. При нападение в петък загинаха 21 души, а над 70 бяха ранени.

Опасенията на местното население са, че след президентските избори Владимир Путин може да обяви сухопътна операция, за да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г., припомня БТА.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Украйна изстреля няколко дрона по петролна рафинерия в Краснодарския край

Украйна изстреля няколко дрона по петролната рафинерия „Славянск“ в Краснодарския край на Русия. Това предизвика кратък пожар на мястото и доведе до смъртта на един човек от сърдечен удар, съобщиха днес местните власти, предаде Ройтерс.

„Дроновете бяха неутрализирани, но избухна пожар в резултат на падане на едно от устройствата“, съобщи оперативният щаб на региона в Южна Русия в Телеграм.

Отънят е потушен и няма пострадали от самия пожар, съобщиха от администрацията. 

По предварителна информация обаче един човек е починал от сърдечна атака.

Роман Синяговски, началник на административния район Славянск, съобщи в „Телеграм“, че работниците в рафинерията са били евакуирани и няма заплаха за близките населени места от инцидента.

Отделно от това, кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че два дрона са били унищожени близо до руската столица, без да нанесат щети или да предизвикат наранявания.

В същото време назначеният от Русия местен чиновник Владимир Рогов съобщи, че два украински дрона са атакували избирателен участък в контролираната от Русия част на украинската Запорожка област. Нападението е подпалило сградата, но не е довело до жертви, добави той в Телеграм.

Руските сили добавиха, че са свалили 12 украински ракети над Белгородска област.

Общо Украйна изстреля тази нощ 35 дрона срещу руски региони, отбелязва Ройтерс.

Русия обвинява Украйна, че използва удари с безпилотни самолети и ракети, за да осуети тридневните президентски избори, на които президентът Владимир Путин ще получи пети мандат.