Руският президент Владимир Путин отмени национализирането на активите на "Данон". Указът от 16 юли 2023 г., с който те преминаха под държавен контрол, вече не е в сила. Москва настояваше, че не смята тази стъпка за национализиране, тъй като собственикът си остава същият. Дребен детайл е, че той не може да се разпорежда с активите си.

"Данон" обяви през октомври 2023 г., че ще отстъпи контрола върху бизнеса си в Русия, което може да доведе до загуби на компанията за около 1 милиард евро.

Развитие по случая имаше в края на февруари - тогава "Файненшъл таймс" съобщи, че 32-годишният бизнесмен Якуб Закриев - племенник на чеченския диктатор Рамзан Кадиров и вицепремиер на кавказката република, планира да поеме руските активи на френската компания за млечни продукти за 17,7 милиарда рубли (191,52 милиона долара). Британският вестник се позова на писмо, изпратено от фирмата до министъра на земеделието Дмитрий Патрушев. Закриев всъщност бе назначен за директор на руското подразделение на "Данон" още при влизането в сила на Путиновия указ от юли 2023 г.

Сделката ще отбележи поредния случай на прехвърляне на западни активи в приятелски настроени към Кремъл ръце на силно намалена цена, след като десетки чуждестранни компании продадоха или изоставиха бизнеса си в Русия след старта на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.