Аз съм пехотинец на Путин и не принадлежа на себе си.

Това обяви чеченският диктатор Рамзан Кадиров в публикация в Телеграм, в която осмива "разсъжденията на недовършени политолози", които прогнозират скорошната му гибел. Изявлението на лидера вероятно е провокирано от смъртта на близкия приятел на Путин и шеф на военната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа в Тверска област на 23 август.

Сред основните заподозрени е руският президент, като причината за покушението би могла да е организираният от Пригожин бунт на 23-24 юни, който се оказа най-голямото предизвикателство пред режима на Путин, откакто той встъпи във властта през 1999 г. 

В публикацията си Кадиров уверява, че е склонен да изпълни "всяка заповед на Владимир Владимирович, дори ако резултатът е смърт".

Ето целия пост:

"Днес се забавлявах с разсъжденията на недоразвити политолози, обидени на Русия в чуждестранни издания, които ми пророкуват бърза смърт.

Няма да се уморя да повтарям и ще го кажа отново с гордост: аз съм пехотинец на Върховния главнокомандващ на Русия и не принадлежа на себе си. Аз принадлежа на религията, Родината и нейните интереси. И съм готов да изпълня всяка заповед на Владимир Владимирович, дори ако резултатът е смърт.

Да, мога да умра внезапно, когато разбера, че има някой по-отдаден от мен по въпроса за уважението към нашия президент, на когото, между другото, дължа живота си. И то не веднъж, а два пъти.

Затова винаги се отнасям с пренебрежително снизхождение към подобни информационни изхвърляния, които така евтино сеят раздори в страната ни. Те ще трябва да се примирят с факта, че екипът на първия президент на Чеченската република, героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров, е екип от лоялни пехотинци, за които смъртта не е страшна".