Якуб Закриев, министърът на земеделието на Чечения и племенник на ръководителя на републиката Рамзан Кадиров, оглави "Данон" (Danone) Русия" малко след прехвърлянето на компанията под управлението на Федералната агенция за управление на собствеността, предава на сайта си Радио "Свобода", позовавайки се на държавния телевизионен канал "Грозни". 

Назначението идва, след като на 16 юли руският президент Владимир Путин е подписал указ за прехвърляне на акциите на френския концерн "Данон" в Русия под временно управление на Федералната агенция за управление на собствеността.

Много западни инвеститори прекратиха дейността си в Русия след нахлуването ѝ в Украйна и последвалата серия от международни санкции.

Също така активите на пивоварната компания "Балтика" (Baltika), собственост на датския концерн "Карлсберг" (Carlsberg), бяха прехвърлени под временното управление на Федералната агенция за управление на собствеността, посочва "Свобода". "Балтика" беше ръководена от бизнесмена Таймураз Болоев, родом от Северна Осетия. 

Якуб (Ибрахим) Закриев е син на Зулай, по-голямата сестра на ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров. През 2018 г., на 27-годишна възраст, Закриев беше назначен за кмет на Грозни, като стана един от най-младите ръководители на градове в страната. След като работи на поста в продължение на две години, през февруари 2020 г.

Закриев е назначен на поста началник на администрацията на главата и правителството на републиката. Още през ноември същата година той става вицепремиер и министър на земеделието на Чечня. Закриев има икономическо образование, завършил е Висшата школа по публичен одит на Московския държавен университет.