Имаме нужда от стабилност, но на принципна основа. Това каза вицепремиерът в оставка Мария Габриел в началото на консултациите с президента Румен Радев по повод съставянето на правителство.

В президентството от страна на ГЕРБ дойде преговорният им екип - Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян.

Президентът изтъкна, че публичната комуникация съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки, че ротацията е била планирана още преди 9 месеца. Той добави, че в управляващото мнозинство има силно спояващи фактори и то се радва на внушителна парламентарна подкрепа.

"Смятате ли, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия, как прецнявате темпа на преговорите, готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време?", попита Радев.

И допълни дали при евентуален провал на тези преговори има други опции - за правителство с други коалиционни партньори или правителство с мандат, различен от първия.

"За нас, това което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но на принципна основа. Изключително важно да се откроят общите неща, да се постигне съгласие как се преодоляват различия", отговори Габриел.

След края на консултациите Габриел също бе уклончива по отношение на бъдещата ротация. Тя заяви, че преговорите продължават, има общи точки, но има и различия.

Според Габриел управлението трябва да се обедини около няколко принципа - прозрачност, споделена отговорност, ясен механизъм за вземане на решения.

"Има предложено спораузмение от наша страна, да се придържаме към него. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон.

Това не са преговори, които не са на открито, всеки един от вас има документ с позиции, от които тръгваме. Работим върху общ текст. Да си дадем шанс тези преговори с много открити разговори да могат да продължат.

Не сте ме чули да говоря за червени линии. За мен диалога, взаимното уважение, но и ясно носене на отговорност", каза Габриел.